<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pozivam Rusiju da opozove vojne trupe

Catherine Ashton

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton danas je izdala saopćenje u kojem je izrazila veliku zabrinutost zbog situacije na istoku Ukrajine gdje je danas stradalo najmanje šestero ljudi u antiterorističkoj akciji u Slavjansku, koju je pokrenula Ukrajina.

14. april 2014, 12:00

 ''Ozbiljno sam zabrinuta aktivnostima koje su poduzete od strane naoružanih pojedinaca i separatističkih skupina u različitim gradovima istočne Ukrajine, koji su pod opsadom u posljednja 24 sata.

Posebna Promatračka misija OESS-a ima i mora nastaviti igrati ključnu ulogu u aktivnom promatranju i izvještavanju o svim zbivanjima, čime se može spriječiti daljnja eskalacija sukoba'' – kazala je Ashton.

Ona je dalje napomenula da EU i dalje daje snažnu podršku jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

''Pozivamo i Rusiju da to učini i da opozove svoje vojne trupe i da prestanu sve daljnje radnje u cilju destabilizacije Ukrajine'' – dodala je Ashton.

Također u njenom saopćenju stoji da EU pohvaljuje ukrajinske vlasti za nastojanja za rješavanje situacije, a u cilju uspostave autoriteta države.

''Potičem vladu u Kijevu da dodatno pridonese smanjenju napetosti i pozivam Ukrajinu da osigura slobodne i poštene predsjedničke izbore 25. maja kada će građani iskazati svoju volju'' – dodala je Ashton.