<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Protest invalida u Banjaluci: Stanje je neizdrživo, spremni smo za najradikalnije poteze

Banjalučki invalidi iz Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida ponovo su se okupili kako bi skrenuli pažnju javnosti na katastrofalno stanje u kojem se oni nalaze.

14. april 2014, 12:00

Kap koja je prelila čašu njihovog strpljenja jeste odluka o povećanju troškova stanovanja, za koju tvrde da je nerealna i zelenaška.

Jutrošnjom odlukom direktora Centra i Nadzornog odbora troškovi smještaja  su povećani sa 300 na 420 KM, za tzv. apartmanski smještaj, dok je smještaj u pojedinačnim sobama povećan sa 230 KM na 320 KM po osobi.


Invalidi su poručili da su im sva ljudska prava ukinuta u Zavodu distrofičara i da imaju veliki problem sa aktuelnim direktorom Centra, gdinom Dragićem Gojkovićem.

„ Situacija je neizdrživa i mi tražimo od Vlade RS i javnosti da nam pomognu da „skinemo“ gdina Gojkovića i spremni smo na sve radikalne poteze, da li će to biti štrajk glađu, blokada autoputa ili spaljivanje, nešto će biti. Pozivamo javnost da nam pomognu a mi ćemo biti prinuđeni i da se obratimo ambasadama zapadnih zemalja da nas isele odavde“ rekao je Dobrijević Miodrag, predstavnik invalida.

On je dodao kako radnici invalidi trpe različita maltretiranja u Centru.

Radnici su dobili u posljednjih mjesec dana dvije plate, i to za decembar i januar, i to kada su počele priče da su invalidi nezadovoljni trenutnom situacijom.  


„ Naš zahtjev je jedan jedini – a to je smjena direktora Gojkovića. Gore za nekog nema mjesta – neko mora otići, ili on, ili mi!“ poručili su invalidi danas.

Radimir Đuričić, još jedan od invalida rekao je danas kako je situacija u Centru jednostavno neizdrživa.

„ Mi ne možemo prihvatiti odluke koje se tiču troškova boravka u Centru. Ja sam s asuprugom prije plaćao smještaj boravka 460 KM, a sada će nas koštati 640 KM. Ja za svoju platu ne mogu da platim smještaj sebi i supruzi. Nisam zapamtio da čovjek ne može da zaradi da plati troškove.Sa ovim odlukama je naša egzistencija sigurno ugrožena.“ rekao je Đuričić   



Radnici i stanari Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida danas su uputili otvoreno pismo Predsjedniku RS Miloradu Dodiku, te uputili svoje zahtjeve Vladi RS.

Oni će danas održati sastanak kako bi odlučili koji će biti njihovi daljnji koraci. Kako su kazali, rok za ispunjenje njihovih zahtjeva je dva dana.