<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vozači oprez: Otežano odvijanje saobraćaja zbog snijega

Zbog snijega, koji od noćas pada, otežano je saobraćanje u većem dijelu Bosne i Hercegovine.

15. april 2014, 12:00

Posebno se upozorava na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Izdvajaju se planinski prevoji: Koprivnica (Bugojno-Kupres), Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje), Ivan (Sarajevo-Konjic) i Romanija (Sarajevo-Rogatica).

U ostalim područjima kolovoz je mokar i klizav, pa se apeluje na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Iako je zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u BIH na snazi još danas, apeluje se na vozače da, u zavisnosti od vremenske situacije, na put ne kreću bez  zimske opreme.

Do kraćih zastoja tokom dana dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Semizovac-Olovo, Kladanj-Olovo, Simin Han-Kalesija, Karuše-Tešanj i Livno-Bosansko Grahovo.

Promet vozila na graničnim prelazima protiče uz zadržavanja do 15 minuta. Do kraja maja, zbog neophodnih radova u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila na graničnom prelazu Kamensko. Za vrijeme obustave ova vozila usmjeravaju se na GP Gorica-Vinjani Donji.

RADOVI:

Autoput Banja Luka-Bosanska Gradiška, zbog izvođenja radova na sistemu naplate putarine (u mjestu Jakupovci), izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4

Karuše-Tešanj,  zbog sanacionih radova na mostu u Jelahu, saobraća  se  naizmjenično, jednom  trakom.

Simin Han-Kalesija - zbog izvođenja radova u mjestu Čaklovići saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-6.1

Bosansko Grahovo-Livno, u toku je sanacija mosta u mjestu Pusto Polje, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-14.1

Bosanski Brod-Odžak (na lokalitetu Šikare), zbog deminerskih radova od 08-16 sati moguće su kraće obustave saobraćaja.

M-17

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18

Sarajevo-Semizovac- u toku su radovi na redovnom održavanju magistralnog puta, zbog čega se na mjestu izvođenja radova saobraća jednom trakom.

Semizovac-Srednje-zbog izvođenja radova na sanaciji dva mosta i saobraćajnici između njih saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Kladanj-Olovo- zbog sanacije mosta preko Ujića rijeke saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

REGIONALNI PUTEVI

R-408

Dubovsko-Kulen Vakuf, u toku su sanacioni radovi, zbog čega se u vremenu od 08 do 17 sati saobraća naizmjenično, jednom trakom.

R-445

Semizovac-Ilijaš (skretanje za Nebočaj), u toku su sanacioni radovi, zbog čega se u vremenu od 07 do 23 sati saobraća usporeno.


KANTON SARAJEVO:

- Zbog izvođenja radova na izgradnji Južne longitudinale, obustavljen je saobraćaj u ulici Terezija (u smjeru Skenderija-Grbavica), na potezu od objekta JP Ceste FBIH do raskrsnice sa ulicom  Vrbanja. Saobraćaj je preusmjeren u dvije preostale trake (dvosmjerno).  

- Zbog izvođenja građevinskih radova na Stupskoj petlji, promet vozila iz pravca Ilidže prema Rajlovcu i aerodromu, kao i iz pravca Rajlovca i aerodroma prema Centru, preusmjeren je na novoizgrađenu rampu. Zauzeta  je krajnja desna traka u ulici Džemala Bijedića (na dijelu od raskrsnice XII transferzale do raskrsnice sa XI transferzalom). Također, zbog radova, obustavljen je pješački saobraćaj u ulici Džemala Bijedića (na raskrsnici sa ulicom Nikole Šopa).

- Zbog rekonstrukcije i izgradnje Južne longitudinale u ulici Zagrebačka izmjenjen je režim saobraćanja. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

-Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u  ulicama: Hasana  Kikića, Zmaja od Bosne i Bulevar Meše Selimovića, saopšteno je iz IC BIHAMK-a.