<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Analiza: Akcize na duhan veće od 10 KM ugasile bi legalno tržište

Ukoliko se prihvati prijedlog da se rezani duhan oporezuju po stopi od 78 KM po kilogramu, tržište legalnih rezanih duhana preko noći bit će ugušeno. Istovremeno, takvom akciznom politikom dat će se vjetar u leđa švercerima i crnom tržištu rezanih duhana.

15. april 2014, 12:00

Ovo je pokazala analiza koja je urađena za potrebe proizvođača i prerađivača duhana u BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Ali, navodi se dalje u toj analizi, ovakvim prijedlogom ne samo da bi bili ugroženi proizvođači duhana, i da bi država imala manje prihode od njega, već bi usvajanjem ovog prijedloga bila ugašena mnoga radna mjesta u industriji koja je direktno ili indirektno u vezi sa proizvodnjom duhana.

Tokom 2013. godine maloprodajna cijena jednog kilograma duhana u BiH kretala se oko 70 KM po kilogramu. No, u slučaju uvođenja dodatne akcize na legalne rezane duhane od 10 KM po kilogramu, došlo bi do povećanja maloprodajne cijene kilograma duhana sa 70 na oko 93 KM, ili za 33 posto.

Ovakvo povećanje cijene legalno rezanih duhana, smatraju analitičari dalje, utjecalo bi na pad prodaje legalnog duhana za oko 30 posto. Naime, maloprodajna cijena legalnih rezanih duhana bila bi trostruko veća od cijene nelegalnih duhana. U tom slučaju, jedan dio potrošača sa izrazito slabom kupovnom moći prešao bi na potrošnju nelegalnih duhana.

Svako povećanje akcize veće od 10 KM po kilogramu, upozorava ova analiza, dovelo bi do povećanja cijene legalnih rezanih duhana na preko 100 KM za kilogram, odnosno njegovog približavanja cijeni cigareta. To bi uz peterostruko nižu cijenu nelegalnih duhana dovelo do pada tržišta legalnih rezanih duhana za preko 80 posto, sa mogućnošću da se legalno tržište rezanih duhana u potpunosti ugasi.

Istovremeno, približne cijene cigareta i legalnih rezanih duhana bile bi destimulativne za potrošače koji, zbog trenutne povoljnije cijene duhana u odnosu na cigarete, namjeravaju preći na potrošnju legalnih rezanih duhana. U slučaju izjednačavanja cijena cigareta i legalno rezanog duhama, potrošači bi zasigurno prešli na potrošnju nelegalnih duhana.

Povećanjem akcize na rezane duhane za više od 10 KM po kilogramu došlo bi do erozije tržišta legalnih rezanih duhana, na identičan način kao što se to desilo i sa tržištem cigareta od momenta uvođenja novog Zakona o akcizama, uz napomenu da bi pad tržišta legalnih duhana bio znatno brži, jer cijene ne bi rasle postepeno kao što je to bio slučaj kod rasta akciza na cigarete, stoji u ovoj analizi, prenosi Patria.