<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Neregularne snage u Ukrajini trebaju položiti oružje

Obama poručio Putinu

Američki predsjednik Barack Obama kazao je u ponedjeljak u telefonskom razgovoru svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da je "vrlo zabrinut" zbog akcija koje Moskva provodi u Ukrajini i pozvao neregularne snage da polože oružje.

15. april 2014, 12:00

''Predsjednik je izrazio duboku zabrinutost zbog podrške ruske vlade akcijama oružanih proruskih separatista koji prijete da će destabilizirati vladu u Ukrajini'' - saopćila je Bijela kuća.

Obama je također "naglasio kako je neophodno da sve neregularne snage polože oružje i pozvao predsjednika Putina da iskoristi svoj utjecaj i ubijedi proruske naoružane grupe da polože oružje'' -  navodi se u saopćenju.

U razgovru održanom na traženje Moskve, američki predsjednik je podsjetio na "važnost da Rusija povuče svoje trupe s granice s Ukrajinom kako bi se smanjile napetosti i istakao da je, uprkos "retorici" ruskih vlasti "ukrajinska vlada pokazala značajno suzdržavanje".

Obama je ocijenio da je "rastuća izolacija Rusije na političkom i ekonomskom planu rezultat akcija u Ukrajini i da će ona rasti ako Rusija nastavi istim putem".

Kremlj je nešto ranije u saopćenju "odgovorio na zabrinutost amreričkog predsjednika zbog navodnog ruskog miješanja na jugoistoku ukrajine primjedbom ruskog predsjednika da se takve spekualcije temelje na neosnovanim informacijama".

Rusija, SAD, Evropska unija i Ukrajina sastat će se u četvrtak u Ženevi.