<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Na licitaciji crkva u Mariboru, početna cijena 1,7 miliona eura

Slovenija

Moderna crkva koja je uz brojne donacije i priloge mještana 2008. godine sagrađena u mariborskom prigradskom naselju Košaki biće prodana na licitaciji, a prvi rok za prodaju zakazan je za 9.maj.

15. april 2014, 12:00

"Kad mi je poštar predao obavijest o licijaticiji bio sam zapreprepašten, morao sam sjesti i duboko udahnuti da dođem k sebi", rekao je župnik župe Košaki Igor Novak za televiziju A-kanal.

Dok se ne vidi kako će biti s prodajom crkve i hoće li je otkupiti netko sklon mariborskoj nadbiskupiji koju terete dugovi njenih posrnulih finansijskih fondova, vjernici župe Košaki slušaju mise u improviziranoj sobi u prostorima mjesne zajednice i tuže se na nemilosrdnost banaka-vjerovnica koje ne vode računa o tome da su vjernici za crkvu poklonili zemljište i pomogli gradnji besplatnim radovima.

"Ovo je katastrofa i istorijska  sramota", rekao je za A-kanal župljanin Jože Križan.

Župnik Košaka Igor Novak tvrdi da je od samoga početka dogovaranja o finansiranju gradnje crkve s tadašnjim građevinskim divom SCT - koji je kasnije otišao u stečaj - osjećao da će vjernici biti prevareni.

 SCT je naime najprije usmeno pristao da 646.000 svojih potraživanja podmiri tako da u zamjenu dobije jedan hektar crkvenog zemljišta na drugoj lokaciji, ali je kasnije usmeni dogovor opozvao.

Sada su se u sve umiješale banke kojima SCT, ali i mariborska nadbiskupija duguju više stotina miliona eura, pa crkvu prodaju na licitaciji.

 Prva je sazvana za 9. maja, ali je malo nade da će već tada za novu i modernu, ali još ne sasvim opremljenu crkvu, ponuditi 1,7 milona eura.