<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ukrajina se nalazi u predvorju građanskog rata

Dmitrij Medvedev

Krv je ponovo prolivena u Ukrajini i ona se nalazi u predvorju građanskog rata, napisao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na svojoj Facebook stranici.

15. april 2014, 12:00

Uzrok ukrajinske tragedije jeste taj što legitimne vlasti nisu čak ni pokušale da održe red i zakon u onim dijelovima zemlje kada je tamo prvobitno počelo zauzimanje administrativnih zgrada, dodao je on, a preneo Itar -Tass.

Medvedev smatra da se sada nezakoniti vladari nadaju da će uspostaviti red koji su sami uništili dolazeći na vlast u oružanoj pobuni. Akcija je izazvala protivakciju. Zbog državnog udara (u Kijevu), narod protestira u regionima i to je lančana reakcija, napisao je Medvedev.

On smatra da ukrajinski narod treba da se angažira u stvaranju države na osnovu jednokosti naroda i njihovih jezika. Siromašan narod je postao talac osrednjih političara koje nije izabrao i neodgovornih radikala koji su zamijenili policiju i vojsku. Haos je ispunio vakum vlasti, napisao je Medvedev.

On smatra da samo narod može da stvori modernu ukrajinsku državu, bez tutora, nacionalista i bandita i bez tajnih poseta direktora CIA, napisao je Medvedev.

Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je ubijeđen da je Brennan odobrio korištenje oružja u Ukrajini i isprovocirao prolivanje krvi u zemlji, prenio je Itar-Tass.

Bijela kuća je potvrdila jučer da je direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) John Brennan boravio u Kijevu proteklog vikenda.

Nije uobičajeno da komentiramo putovanja direktora CIA, ali s obzirom na izuzetne okolnosti u ovom slučaju i na pogrešne tvrdnje Rusa usmjerene ka toj agenciji, možemo da potvrdimo da je njen direktor bio u Kijevu u okviru putovanja po Evropi - rekao je novinarima portparol Bijele kuće Jay Carney, a preneo Reuters.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u nedjelju rekao da Moskva želi od Washingtona objašnjenje za izvještaje u ruskim medijima da je direktor CIA John Brennan hitno posjetio Kijev tokom vikenda.