<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pogledajte kako izgleda Picassovo djelo iz Dubice (FOTO)

Na izložbi knjiga, časopisa, umjetničkih slika i grafika iz zavičajne zbirke i legata narodnog heroja Boška Šiljegovića, koja je sinoć otvorena u Narodnoj biblioteci u Dubici, prvi put je izložena litografija slavnog španskog slikara Pabla Picassa "Glava muškarca".

15. april 2014, 12:00

Izložbu, povodom obilježavanja 50 godina od osnivanja Narodne biblioteke u Dubici, svečano je otvorio načelnik te opštine Mile Zlojutro, koji je istakao da je izložena grafika Pabla Picassa djelo velike umjetničke vrijednosti.

On je novinarima rekao da je ovo djelo, iako nije bilo izloženo, već pobudilo veliko interesovanje u cijeloj BiH i u okolnim zemljama, kao i da je Dubica ponosna na činjenicu da posjeduje takvu dragocjenost.

Zlojutro je dodao da Narodna biblioteka, osnovana 30. marta 1964. godine, obilježava značajan jubilej, i izrazio zahvalnost svima koji su u posljednjih 50 godina predano radili i očuvali tu kulturnu ustanovu.

"U ovoj prostoriji nalazi se pregled istorije 20. vijeka, na samo lokalne već i svjetske, posvete najznačajnijih državnika i legat narodnog heroja Boška Šiljegovića, kojem dugujemo veliku zahvalnost za djela koja nam je ostavio", naglasio je Zlojutro, prenosi Srna.

Direktor Narodne biblioteke u Dubici Danijela Balaban istakla je da otvorena izložba predstavlja završetak aktivnosti na obilježavanju jubileja 50 godina postojanja ove biblioteke.

"Izložba će biti otvorena do 28. aprila, kada ćemo djela vratiti u vitrine gdje se nalazi legat Boška Šiljegovića, a grafika Pabla Picassa ostaje kao stalna postavka i dio legata koji nam je poklonjen i ostavljen na čuvanje", pojasnila je Balaban.

Ona je dodala da je grafika Pabla Picassa "Glava muškarca" autoportret rađen u tehnici litografije.



"Rađeni su grafički listovi. Imamo informaciju da je urađeno 1.000 primjeraka, a ovaj primjerak koji mi imamo je 270. Bez obzira koliki je taj izraz vrijednosti u novcu, litografija ostaje u biblioteci i nikada se neće naći na tržištu, bar što se nas tiče", izjavila je Balaban i dodala da je djelo bezbjedno i osigurano na adekvatan način.

Litografija Pabla Picassa u posjedu je Narodne biblioteke u Dubici od 1988. godine, a njena autentičnost potvrđena je nedavno ekspertizom istoričara umjetnosti i sudskog vještaka za procjenu umjetničkih djela Danke Damjanović.

Slavni španski slikar je radio grafičke listove koje je namijenio kao poklon šefovima delegacija, koji su bili učesnici na kongresu Komunističke partije u Parizu 1964. godine.



Boško Šiljegović bio je šef delegacije Komunističke partija Jugoslavije i na poklon je dobio grafiku Pabla Picassa, koju je zajedno sa svojim legatom 1988. godine ostavio na čuvanje Narodnoj biblioteci u Dubici.

Legat biblioteka "Boško Šiljegović" predstavlja vrijednu zbirku bibliotečke građe u kojoj se nalazi 2.343 monografske publikacije, 2.419 serijskih publikacija, dvije umjetničke slike, 46 umjetničkih grafika, album sa 27 poštanskih marki, šest albuma sa 213 fotografija i Plaketa AVNOJ-a.

Otvaranje izložbe, na kojoj je publici predstavljena grafika Pabla Picassa, pratio je veliki broj medijskih kuća iz BiH i regiona.