<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Putin traži osudu ukrajinske akcije, Amerika priprema nove sankcije protiv Rusije

Kriza se nastavlja

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od UN-a i međunarodne zajednice da osude neustavne akcije Kijeva na istoku Ukrajine, saopćio je Kremlj u utorak.

16. april 2014, 12:00

"Vladimir Putin naglasio je da ruska strana očekuje od UN-a i međunarodne zajednice da osude neustavne akcije Kijeva (u istočnoj Ukrajini)" - navodi u saopćenju pres-služba Kremlja, prenosi Russia Today.

Putin je telefonski razgovarao s čelnikom Svjetske organizacije Ban Ki-moonom i raspravljali su o jačanju napetosti u Ukrajini izazvanom sigurnosnom operacijom Kijeva.

Nove sankcije protiv Moskve

Washington je u koordinaciji sa svojim evropskim saveznicima na daljnjim koracima oko nametanja sankcija Rusiji nakon separatističkih ustanaka u ruskom govornom području Ukrajine, saopćio je u utorak američki State Department.

Američki državni sekretar John Kerry je telefonom razgovarao u utorak sa svojim francuskim, njemačkim i britanskim kolegama, ali nove sankcije ne bi trebale biti usvojene prije pregovora koji su predviđeni za četvrtak u Ženevi između Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, Ukrajine i Rusije, precizirala je glasnogovornica američke diplomatije Jennifer Psaki.