<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Više od 17 odsto djece ima problem sa preuhranjenošću

Program „Zdravo jedi, zdravo rasti" promoviisan je u Sarajevu, kao integrirani, intersektorski program federalnih ministarstava obrazovanja i nauke i zdravstva te Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, koji je usmjeren na unapređenje zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta.

16. april 2014, 12:00

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović izrazio je zadovoljstvo što se upravo nastavlja intersektorski pristup u korist djece.

- Čestitam Ministarstvu obrazovanja i nauke, Zavodu za javno zdravstvo i partneru UNICEF-u, te kolegama iz Federalnog ministarstva zdravstva na promociji ovog programa- kazao je Mesihović, govoreći da „postoje zabrinjavajući podaci u Federaciji BiH u smislu povećane prekomjerne težine najmlađe populacije, a u nekim krajevima i smanjenja težine.

Iz tog razloga, izrazio je nadu da će Program „Zdravo jedi, zdravo rasti" doprinijeti da „imamo zdravu i mentalnu potentnu omladinu u našoj zemlji“.

U tom smislu federalni ministar zdravstva poručio je roditeljima da „prihvate ono što im struka kaže“ ističući da trebaju vjerovati u samo ono što je prirodno, domaće i zdravo, odnosno da prihvate što je naučno dokazano da je dobro za njihovu djecu.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić rekao je da u Programu učestvuje šest predškolskih ustanova iz Federacije BiH, odnosno po jedna iz Kantona Sarajevo te Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Bosanskopodrinjskog kantona, i to: „Dječiji grad" Sarajevo, Dječiji vrtić „Bihać", Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Zenica", Vrtić „Naše dijete" iz Tuzle; Dječiji vrtić „Čapljina" i Vrtić „Sunce" iz Goražda.

- Odgojno-obrazovne ustanove predstavljaju idealan okvir za omogućavanje kvalitetnog početka za svako dijete osiguranjem adekvatne prehrane i razvojem zdravih prehrambenih navika - kazao je Mašić.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, naglašava Mašić, BiH se nalazi na drugom mjestu po broju osoba s prekomjernom težinom, te je stopa smrtnosti od bolesti vezanih uz nepravilnu ishranu dosegla 53,9 posto u Federaciji BiH.

- Među romskom djecom pothranjenost je prisutna u visokim procentima – 24 posto, dok je, s druge strane, 17 posto djece ispod pet godina u FBiH prekomjerno teško, 16 posto školske djece nikada ne doručkuje, voće konzumira svakodnevno samo 55,8 posto, a povrće 45,8 posto djece, zbog čega je neophodno snažno integrisano djelovanje u ovoj oblasti kako bi se to preveniralo i spriječilo - kaže Mašić.

Nada se da će provedba ovog programa biti osnova za pravilan i slobodan izbor koji ne smije imati alternativu - izbor da se živi zdravo, u sigurnom i poticajnom okruženju.

- Više od 17 posto djece ima problema s preuhranjenošću što ukazuje na nezdrave životne stilove i način ishrane. Zato je važno da svi koji rade s djecom utiču na to da se djeca hrane što zdravije, a to je da jedu voće, povrće, a ne da se hrane grickalicama - kazala je predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer.

Na današnjem predstavljanju programa Aida Pilav, pomoćnica federalnog ministra zdravstva prezentirala je Plan implementacije Inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije „Odgojno-obrazovne ustanove - prijatelji zdrave ishrane" u Federaciji BiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler istakao je da je ova institucija tretirala ovu tematiku s aspekta procjene dosadašnjih navika u ishrani djece.

- Na osnovu baze podataka u ovom trenutku možemo argumentovano tvrditi da ishrana djece u Federaciji BiH nije na zadovoljavajućem nivou u smislu institucionalnog organizovanja djece, kao što su vrtići- kazao je Ler.

Program je baziran na teorijskoj i praktičnoj obuci djece, roditelja, javnosti i profesionalaca o značaju zdrave ishrane, a temelji se na činjenici da svako dijete, bez obzira na društveno-ekonomski status porodice iz koje dolaze, kao i etničku pripadnost, ima pravo na jednako zdrav početak u životu.

Nakon realizacije prve faze Programa, posvećene predškolskim odgojno-obrazovanim ustanovama, planira se nastavak programa u osnovnim i srednjim školama Federacije BiH te organizacija raznih takmičenja o temi zdrave ishrane.