<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ako Vučić ne uspije, ne znam kako ćemo dalje

Tomislav Nikolić

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u utorak da buduća srbijanska vlada mora biti najbolja u novijoj historiji jer je dobila veliko povjerenje građana i ima šansu stvoriti okolnosti da i Srbija "živi kao sav normalan svijet" istaknuvši pritom veliku odgovornost i "najteže moguće uvjete" pod kojima nova vlada mora provesti reforme i ostvariti ciljeve.

16. april 2014, 12:00

Kako su prenijeli beogradski mediji, Nikolić je novinarima rekao da je Aleksandar Vučić svjestan obveza koje će preuzeti kao premijer i da je zato uvjeren u to da će Vučić izabrati prave ljude koji mogu slijediti njegovu energiju.

"U najtežim mogućim uvjetima vlada ima vanrednu šansu da ostane upamćena kao ona koja je ispunila želje građana. Ako se dogodi da to ne uspije, ne znam kako ćemo dalje", rekao je srbijanski predsjednik države, a sve buduće zastupnike u srbijanskom parlamentu zamolio da razmisle "jesu li svjesni ogromnog posla i odgovornosti".

Srbijanski parlament bi, kako je najavljeno, trebao biti konstituiran u srijedu, a u njemu će se naći predstavnici ukupno 12 stranaka sa sedam izbornih lista.

Od ukupno 250 mjesta u parlamentu naprednjaci i stranke s njihove koalicijske liste imat će 158, socijalisti sa svojim koalicijskim partnerima 44, Demokratska stranka Dragana Đilasa 19,  Nova demokratska stranka Borisa Tadića 18, šest lista Saveza vojvođanskih Mađara - Istvan Pastor, tri lista Stranke demokratske akcije Sandžaka - Sulejman Ugljanin i dva s liste PDD - Riza Halimi Albanaca s juga Srbije.

Skupština Srbije buduću vladu mora izabrati najkasnije u roku od tri mjeseca, a Aleksandar Vučić najavio je da će to biti prije kraja mjeseca, najkasnije do 27. aprila.

Očekuje se da će danas nakon sjednice Središnjeg odbora SNS biti poznat raspored ključnih resora u vladi.

Predsjedništvo naprednjaka jučer je odlučilo ući u koaliciju sa Savezom vojvođanskih Mađara i dalo Vučiću i njegovim suradnicima "odriješene ruke" za nastavak razgovora s predstavnicima drugih stranaka.

Za sada se, prema nagađanjima beogradskih medija, izvjesnijim čini da će mjesta u vladi biti za Ivicu Dačića, prije nego li za Borisa Tadića, koji je nakon dosadašnjih razgovora o sastavu vlade priopćio da radije ne bi u vladu u kojoj će biti i Dačićevi socijalisti.