<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evropski parlament izglasao uspostavu bankovne unije

Evropski parlament izglasao je u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu tri zakonska teksta kojima se uspostavlja bankovna unija koja bi trebala spriječiti nove bankarske krize.

16. april 2014, 12:00

Zastupnici su izglasali direktivu kojom se uspostavlja Jedinstveni mehanizam za sanaciju banaka, direktivu o rješavanju banaka u poteškoćama te dopunu direktive o jamstvima na bankovne pologe.

Jedinstveni mehanizam za sanaciju drugi je stup bankovne unije. To uključuje postupak za određivanje koje su banke u krizi i korake kako riješiti probleme tih banaka te fond od 55 milijardi eura koji će finansirati same banke. Iz tog fonda će se moći finansirati sanacija banaka u poteškoćama.

Direktiva o sanaciji banaka uspostavlja redoslijed po kojem troškove sanacije banaka u prvom redu snose dioničari banke i vjerovnici, a ne porezni obveznici. Njome se predviđa i uspostava nacionalnih fondova za sanaciju banaka, koji će finansirati banke u zemljama koje nisu članice bankovne unije.

Dopuna direktive o jamstvima na bankovne pologe jamči depozite do 100.000 eura.

Današnjim izglasavanjem tri zakona dopunjuje se prvi stup bankovne unije, jedinstveni mehanizam za nadzor banaka, koji je ranije izglasan.

"Sada imamo evropski sistem za nadzor svih banaka eurozone i sistem za upravljanje eventualih stečajeva", rekao je povjerenik za finansijske usluge Michel Barnier.