<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Četiri super namirnice koje već sigurno konzumirate

Znate li koje su super zdrave namirnice koje često jedete? U posljednje vrijeme mediji su prepuni tekstova o zdravoj prehrani, ali u ovom tekstu donosimo vam samo četiri namirnice koje trebate što češće konzumirati.

16. april 2014, 12:00

Celer



Celer se nalazi na listama namirnica koje morate konzumirati. Često se navodi kao borac protiv raka i izvrstan je izvor flavonoida pod nazivom apigenin. Naučnici su nedavno utvrdili da su oboljeli od raka gušterače koji su tretirani sa apigeninom imali 44 odsto umrlih ćelija raka.

Grožđe



Istraživanja su pokazala da konzumacija grožđa pomaže u jačanju imuniteta, jer povećava raziu molekula koje ubijaju viruse i štetne bakterije. Doktor Adrian Gombart kaže da nas konzumacija grožđa može zaštititi od raznih infekcija.

Gljive



Godinama se gljive koriste za zdravlje srca i podizanje imuniteta. Novija istraživanja pokazuju da one pomažu i u borbi protiv raka dojki, jer snižavaju razinu estrogena.

Paprike


Naučnici već dugo znaju da pušači imaju manji rizik od razvoja Parkinsonove bolesti, bolesti koju karakteriše gubitak moždanih stanica koje proizvode dopamin. Međutim, sada se zna da se u preventivu može krenuti i uz čestu konzumaciju parika. Doktorica Susan Searles Nielsen u studiji koja je objavljena u Annals of Neurology tvrdi na konzumacija pikantnijih paprika dva ili više puta sedmično smanjuje rizik za 30 odsto od dobijanja Parkinsonove bolesti.

Izvor: Huffington Post, prevod BUKA