<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evo zašto je zabranjen Youtube u Turskoj

Saznali smo: Šta stoji iza odluke turske Vlade da zabrani Twitter i Youtube, i kakva je situacija sa internetom u toj zemlji...

16. april 2014, 12:00

Administrativnom mjerom koju je donio turski Direktorat za telekomunikacije (TİB) u martu onemogućen je pristup web stranici youtube.com

Nekoliko sati prije blokiranja na ovoj društvenoj mreži objavljen je telefonski razgovor ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua sa šefom tajne službe i komandantom Generalštaba .

Naime, navodno je njihov razgovor prisluškivan i navodno su traženi razlozi za rat sa Sirijom.

Turske vlasti promptno su reagovale.

U zvaničnom obrazloženju turskih vlasti stoji kako se sporni snimak može svrstati "u red objavljenih snimaka odvratnog sadržaja, a koji su proteklih nekoliko mjeseci na internetu objavili anonimni kritičari vlade

Iako je turski list Hürriyet naveo da je turski ministar vanjskih poslova Davutoglu potvrdio istinitost snimka i rekao da je razgovor vođen u ministarstvu vanjskih poslova”, Ministarstvo vanjskih poslova je navelo kako je sadržaj “izobličen”.

„Snimanje i širenje snimka takvog jednog sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova, tokom kojeg se razgovaralo o najosjetljivijim pitanjima bezbjednosti, jedna je vrsta napada na nacionalnu bezbjednost Turske, špijunski akt i ozbiljan prekršaj. Ovaj incident pokazuje obim elektronskih prijetnji kojim je izložena naša zemlja“, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i dodaje: „počinioci će ubrzo biti pronađeni, izvedeni pred lice pravde i snosiće teške posljedice“.

Regulatorna agencija odnosno Savjet za nadgledanje rada turskih medija (RTÜK), zabranila je potom svim turskim medijima da objavljuju i dalje šire sadržaj videa.

Nakon ovog „incidenta” zabranjen je pristup sadržajima na youtube.com a list Hurriyet objavio je da je Državno tužilaštvo u Ankari već pokrenulo istragu protiv odgovornih za taj video, prenosi Deutsche Welle.

Özgür Korkmaz novinar i kolumnista Hurriyet Daily News, dnevnih novina koje izlaze na engleskom jeziku u Turskoj kaže za BUKU kako je lokalni sud prošle sedmice naredio da se ukine ova odluka, ali je viši sud poništio tu naredbu.
„Ova odluka je zasnovana na Članu 8 Zakona 5651, poznatiji kao Zakon o internetu.Član 8 navodi da pristup može biti onemogućen odlukom direktora TİB ako se sadržaj web stranice smatra protivzakonitim zbog zlodjela počinjenih protiv Mustafe Kemala Atatürka, osnivača moderne Turske Republike, i ako se sadržaj ne ukloni uprkos upozorenjima” kaže za BUKU Korkmaz

On dodaje kako isti član Zakona takođe navodi da pristup određenim web stranicama može biti blokiran ako postoji opravdana sumnja da web stranica sadrži sljedeće: podsticanje na samoubistvo, seksualna eksploatacija ili zlostavljanje djece, omogućavanje upotrebe narkotika, dobavljanje nezdravih supstanci, opscenost, online kladionice.

„Ovo je pravna osnova  za zabranu pristupa ukupno 16,000 web stranica u zemlji. Što se tiče Twittera, on je dostupan zahvaljujući odluci Ustavnog suda koja kaže da je zabrana predstavljala kršenje slobode izražavanja. Međutim, vlada je trenutno u sporu sa vrhovnim sudom, tvrdeći da sud štiti poslovanje strane kompanije i da odluka nije “nacionalna””  kaže za BUKU  Korkmaz

Podjećamo da je početkom aprila Ustavni sud Republike Turske ukinuo odluku Agencije za komunikacije (TIB) na čiju inicijativu je Viši sud u Ankari ranije zabranio pristup društvenoj mreži Twitter.

Kako su prenijeli mediji, Ustavni sud je ovu odluku donio na osnovu tri pristigle pritužbe. Sud je odlučio da je zabranom pristupa toj društvenoj mreži prekršeno pravo na slobodu izražavanja u slučaju ova tri aplikanta.

Evropski komesar za nove tehnologje Neelie Kroes osudila je odluku Turske da blokira pristup Twitteru.

Na svom Twitter profilu ona je napisala :

"Zabrana Twittera u Turskoj je neosnovana, beskorisna i kukavička.Turski narod i međunarodna zajednica shvatiti će ovu odluku kao cenzuru, što i jeste"

Korkmaz u izjavi za naš portal kaže kako vladini zvaničnici takođe kritikuju Twitter zbog toga što nema kancelariju u ovoj zemlji.

„Rukovodioci ove kompanije, uključujući i zamjenika direktora Colina Crowella, koji upravlja globalnom javnom politikom Twittera, juče su bili u Turskoj kako bi se sastali sa predstavnicima telekomunikacija u vezi sa ovom situacijom.” kaže ovaj turski novinar za BUKU.

Turska strana je izjavila da je otvaranje kancelarije u Turskoj takođe jedna od tema sastanka.

Podsjetimo, Google je otvorio kancelariju u Turskoj 2006. godine nakon zabrane pristupa ovoj web stranici i sličnih diskusija koje su vođene