<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Međunarodni trening kurs za mlade: Urbana sredina i inkluzija

ZDRAVO DA STE

Trening kurs će se realizovati u trajanju od 10 dana, koristeći metodologiju neformalne edukacije (ORA, učenje kroz rad, vršnjačka edukacija, razmjena iskustava i sl.) uz poštovanje potreba učesnika.

16. april 2014, 12:00

Zdravo da ste omladinski centar u periodu od 19. do 29. aprila organizovaće međunarodni trening kurs “Posmatraj, razmisli, djeluj: Urbana sredina i inkluzija” koji je podržan od strane programa Evropske unije, Mladi u akciji i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

O.R.A. (Observe Rethink Act/Posmatraj Razmisli Djeluj) predstavlja koncept neformalne edukacije čiji je cilj da podigne svijest i osnaži mlade ljude da postanu aktivni kada su u pitanju teme Održivog razvoja kao kombinacije socijalnog, ekološkog i ekonomskog razvoja.

Ova metodologija se zasniva na ideji da trebamo Posmatrati svoju okolinu, Razmisliti o sadašnjosti i svojoj ulozi (na ličnom nivou i nivou zajednice) te Djelovati za Održivi razvoj kako bi se odgovorilo na potrebe mladih ljudi i povećale mogućnosti njihove uključenosti (inkluzije) i aktivnog učešća u zajednici.

Iz Zdravo da ste rekli su da je glavna ideja trening kursa “Posmatraj Razmisli Djeluj: urbana sredina i inkluzija“ korištenje urbane sredine kao savršenog prostor za uključivanje mladih u održivi razvoj zajednice, te razvijanju svijesti o važnost njihovog aktivnog učestvovanja za bolji kvalitet života.

“Istovremeno, ovim projektom želimo da istražimo nove instrumente i kompetencije (obrazovne, komunikacijske itd) počevši od glavnih elemenata sakodnevnog života mladih u našem gradu (rijeka Vrbas, gradske plaže, zelene površine itd)”, rekli su organizatori.

Trening kurs će se  realizovati u trajanju od 10 dana, koristeći metodologiju neformalne edukacije (ORA, učenje kroz rad, vršnjačka edukacija, razmjena iskustava i sl.) uz poštovanje potreba učesnika. Sve aktivnosti će voditi međunarodni tim facilitatora sa iskustvom u neformalnoj edukaciji u okviru međunarodnih omladinskih projekata.

U toku trening kursa realizovaće se tri radionice: vizuelne perspektive, urbano vrtlarstvo i edukativni moduli u kojima će učesnici imati priliku da razmjene iskustva, istraže nova znanja, osmisle akcije za podizanje svijesti te na taj način kreiraju rezultate koji će povećati uključenost mladih.

Cilj je da rezultati radionica budu dugotrajni, te će tako kroz radionicu urbanog vrtlarstva biti uređen dio površine u dvorištu osnovne škole „Borisav Stanković“. Takođe, učesnici vizuelne i edukativne radionice će kreirati mobilne instalacije sa informacijama o određenim gradskim lokacijama (zelene površine, obala Vrbasa i plaže) i njihovim potencijalima.

Učesnici seminara će biti iz Bosne i Hercegovine, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Bugarske, Njemačke, Albanije, Belgije, Srbije, Makedonije, Poljske i Španije.