<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Parlamentarci odbili smanjenje plata

Zakon o utvrđivanju plata zaposlenih u institucijama BiH prešao je put od nacrta zakona, preko ustavnopravne komisije, da bi na kraju bio stopiran u drugom čitanju i upućen Savjetu ministara

16. april 2014, 12:00

Iako je prošao sve potrebne procedure, zakon o smanjenju plata zaposlenih u institucijama BiH na jučerašnjoj sjednici Parlamenta BiH nije usvojen.

Zakon o utvrđivanju plata zaposlenih u institucijama BiH prešao je put od nacrta zakona, preko ustavnopravne komisije, da bi na kraju bio stopiran u drugom čitanju. Usvajanje se očekivalo na sjednici Parlamenta BiH ali su poslanici odlučili da bi zakon trebao na doradu u Savjet ministara.

Prema mišljenju poslanice SNSD-a, Savjet ministara BiH trebao razmotriti ovaj prijedlog i iznijeti o njemu zvanični stav.

“Predstavnik Ministarstva finansija je bio na sjednici Komisije za finansije i budžet i rekao da je prijedlog zakona neprovodiv. Zato treba da sačekamo da Savjet ministara kaže da li je moguće ovakav zakon, kako je koncipiran, sprovesti u djelo”, smatra  poslanica SNSD-a.

Ni ostali parlamentarci nisu se pretjerano bunili kada je riječ o odgađanju glasanja po ovom pitanju. Iz SDA su tražili podršku svojim amandmanima da se pitanje plata u institucijama veže za pitanje plata na nivou cijele Bosne i Hercegovine. Protiv toga su bili poslanici iz RS-a jer tvrde da se u tom slučaju radi o miješanju u ustavnu nadležnost entiteta.

Predloženim zakonom o utvrđivaju plata uređuje se način obračuna i visina plata izabranih i imenovanih zvaničnika u najvišim organima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, u mandatnom periodu. U obrazloženju prijedloga zakona procjenjuje se da bi u budžetu mogla biti ostvarena ušteda od oko 42 odsto po tom osnovu, što ekonomisti smatraju čistom kozmetikom, piše DW.

Prema mišljenju ekonomskih stručnjaka problem predstavljaju sva ostala primanja koja zaposleni u institucijama primaju pored plate, poput paušala, naknada na odvojeni  život, putnih troškova i slično.

Na dnevnom redu sjednice bila je i inicijativa SDP-a koja predviđa ukidanje paušala profesionalno zaposlenim poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH. Međutim, čak ni inicijativa koja je preduslov za nacrt Zakona nije dobila potrebnu podršku poslanika.

Poslanici su na jučerašnjoj sjednici pored Zakona o smanjenju plata bili veoma složni u vraćanju, odgađanju, odbijanju i ostalih prijedloga zakona. Tako je vraćen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odgođeno izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, odbijen Prijedlog zakona  o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine.

Usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH kao i Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu.

Naredna sjednica Predstavničkog doma planirana je za 14. maj.