<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Proglašena Narodna Republika Odesa

KIJEV

Pokret "Anti-Majdan" iz Odese proglasio je formiranje Narodne Republike Odese i pozvao stanovnike da spriječe policiju i vojsku da uđu u ovaj grad na obali Crnog mora.

16. april 2014, 12:00

"Region Odese od danas postaje Narodna Republika Odesa, u kojoj vlast pripada isključivo narodu koji živi na ovoj teritoriji", navodi se u saopštenju.

Aktivisti su apelovali na stanovnike grada da blokiraju saobraćaj i spriječe policiju i vojne snage da uđu u grad.

"Od 16.00 časova sutra Odesa bukvalno mora da bude blokirana", navodi se u saopštenju, prenosi RIA "Novosti".

Skupovi pristalica federalizacije održavaju se u više gradova istočne Ukrajine od prošlog mjeseca.

Demonstranti u Harkovu, Donjecku, Gorlovki, Slavjansku i Kramatorsku odbijaju da priznaju legitimitet aktuelne ukrajinske vlade i apeluju na prelaznu vlast u Kijevu da raspišu referendum sličan onome na Krimu prošlog mjeseca.

Rusija je osudila odluku novih ukrajinskih vlasti da upotrijebi silu protiv pristalica federalizacije, rekavši da je to veoma nepovoljan razvoj događaja.

 Vojnici ukrajinskih oklopnih transportera poslatih u Kramatorsk, na istok Ukrajine, prešli na stranu proruskih demonstranata.

Kako su danas Ria Novostima rekli očevici, vojnici iz šest ukrajinskih oklopnih transportera poslatih u Kramatorsk, na istok Ukrajine, prešli su na stranu proruskih demonstranata.

"Glavno oklopno vozilo ima istaknutu rusku zastavu i oni su napustili Kramatorsk zajedno s našim pobunjenicima i idu ka Slavjansku", rekao je očevidac.