<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evropski zvaničnici bi trebali da govore jezikom istine

Milorad Dodik

Evropska unija je važan partner za BiH i važni su njeni stavovi, ali je vidljiv diskontinuitet u važnim izjavama njenih zvaničnika i pokazali su se nedosljedni u svojim stavovima i po pitanju odluke "Sejdić-Finci“ - ocijenio je danas predsjednik RS Milorad Dodik.

16. april 2014, 12:00

On ističe da bi i evropski zvaničnici trebalo da govore jezikom istine i kažu da je RS prihvatila da se uradi sve što treba kada je u pitanju odluka "Sejdić-Finci“, a da je odgovornost u Federaciji BiH koja nije postigla unutrašnji dogovor o tom pitanju.

Nije tačno, kaže, da su svi političari u BiH odgovorni zbog zastoja BiH na evropskom putu, jer nije riješeno to pitanje.

Komentirajući zadnje stavove EU o BiH, kazao je da je "vidljivo podaništvo i ulizištvo koje daju pojedinci o tim zadnjim stavovima EU o BiH, koji mogu biti samo preporuka“.

Prije godinu dana čuli su se, podsjetio je, stavovi da naredni izbori neće biti priznati ako se ne provede presuda "Sejdić-Finci“, dok se sada o tome ne govori.

Dodik je naveo da EU sada insistira na nekim drugim prioritetima, kao što je ekonomija, s čijim stanjem nije ni on zadovoljan, ali da poruke iz EU, sada pred izbore, djeluju kao farsa.

"Sve ekonomske reforme upravo su provele one strukture u kojima su bili i predstavnici EU" - rekao je entitetski predsjednik na pres-konferenciji u Banjoj Luci podsjetivši da su ta insistiranja bila i po pitanju privatizacija, koja je na kraju bila spekulativna i kriminalna.

I priču o borbi protiv kriminala i korupcije, kazao je, treba gledati u segmentu da su reformu pravosuđa u BiH zagovarali evropski zvaničnici, ali su izostali konkretni rezultati.

"Imamo korumpirano pravosuđe koje je pod uticajem raznih stranih savjetnika, koji su odlučujući za to što će raditi Tužilaštvo BiH" - ustvrdio je on.

Kazao je da, ako se traže istrage po nekim aferama, onda bi trebalo da se istraži i prodaja Kristal banke Banja Luka za jedan euro.

Dodik je naveo da nije tačno da ne postoji politička podrška za borbu protiv kriminala i korupcije.

I ovaj put je ponovio da će vlast RS nastaviti da osporava pravno nasilje visokih predstavnika u BiH, koji su propisivali zakone i pravnu praksu, ali da ne pristaje da se daju stavovi da u RS "stanuje separatizam“.

Ističući da BiH ne može da funkcioniše, kazao je da je to upravo zbog uticaja stranaca.

"Želimo stabilnu i jaku RS s dejtonskim pravima" - rekao je Dodik i naveo da RS ostaje pri Dejtonskom sporazumu, ali da se ne može spriječiti da RS reaguje na zahtjeve za unitarnu BiH.

"Ako se na to svodi, onda je naš odgovor samostalnost, a tome prethodi referendum" - rekao je on i naveo da to pravo stoji u Povelji UN-a.