<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NATO će pojačati odbranu zemalja članica

Anders Fogh Rasmussen

NATO je najavio u srijedu da će pojačati mjere zračne, pomorske i kopnene odbrane svojih zemalja članica u istočnoj Evropi, kao što su baltičke zemlje i Poljska, zbog razvoja krize u Ukrajini.

16. april 2014, 12:00

"Imaćemo više aviona na nebu, više brodova na moru a bit će pojačano i pripremanje kopnenih snaga" - izjavio je glavni tajnik Alijanse Anders Fogh Rasmussen nakon sjednice ambasadora u Bruxellesu.

Pojačavanje mjera "zajedničke odbrane" zatražilo je 28 zemalja članica nakon pripajanja Krima Rusiji i zaoštravanja krize na istoku Ukrajine.

"Centralna uloga NATO-a je da štiti i brani svoje saveznike. Već smo preduzeli niz mjera, posebno jačanje zračnih policijskih misija u baltičkim zemljama i letova Awacsa iznad Poljske i Rumunije" - izjavio je Rasmussen.

"Ove mjere, koje su potpuno u skladu s našim međunarodnim obavezama, stupit će odmah na snagu" - naglasio je Rasmusssen. "Druge će slijediti, ako bude potrebno, narednih sedmica".

Rasmussen je ponovo kazao da je za zemlje NATO-a "jedini mogući put" za rješenje krize "političko rješenje".