<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Skuhaj kafu kako EU kaže

Evropska unija je do sada usvojila brojne propise o uštedi struje tako da su na red došla uputstva kako da se u kućama koriste aparati za kuhanje kafe.

16. april 2014, 12:00

To, prema ocjeni njemačkih medija, stvara osjećaj kod građana da ih Brisel postrojava kako hoće i prisilno vaspitava.

Evropska komisija će regulisati vrijeme podgrijavanja kafe u kućnim aparatima, a to se posebno odnosi na aparate za filter-kafu koji su omiljeni u Njemačkoj, prenosi radio "Dojče vele" komentare njemačkih medija.

Nemački "Bild" piše da Brisel "hoće da isključi kućne aparate za kafu jer troše previše struje i da svi aparati u privatnoj upotrebi moraju da se isključuju automatski, neki već i poslije pet minuta".

"To za potrošače znači da će imati manju potrošnju struje i hladnu kafu!", zavapio je njemački tabloid.

Njemački mediji, svi od reda, podsjećaju da EU ograničava potrošnju struje usisivača, kuhinjskih aspiratora ili aparata za kafu.

"To su mali koraci koji imaju ogromno dejstvo. Doduše, to dejstvo je drukčije od onog koje priželjkuju briselske birokrate. Jer, bitan efekat tih mjera nije ušteda energije, iako se ona nesumnjivo postiže. Posljedica je prije svega da građani osjećaju da ih EU postrojava kako hoće", navodi list "Rajn-Nekar cajtung" iz Dizeldorfa.

"Frankfurter algemajne cajtung" podjseća da smjernice o ekološkom dizajnu koje su Evropski parlament i Savet ministra posljednji put "doterali" 2009, nalažu Komisiji da razradi propise o potrošnji energije kako privatnih aparata tako i industrijskih mašina.

"Tako je Komisija praktično zabranila proizvode koji ne ispunjavaju njene zahtjeve - što je dovelo i do zabrane klasične sijalice sa užarenim vlaknom", navodi taj list.

"To što su sada pogođeni aparati za kafu, nije iznenađenje. Lista proizvoda čiju potrošnju struje treba da reguliše EU već je odavno poznata - tu su usisivači za prašinu, aparati za kafu, tuševi u kupatilima, pumpe, ali i električne alatke i šporeti, bilo da su privatni ili industrijski", piše list.

List podsjeća da ni lista proizvoda, ni pravila, nisu samostalno djelo Komisije već da u svemu učestvuju države i proizvođači aparata, a u slučaju aparata za kafu, i sami proizvodjači su se saglasili sa novom mjerom.

"Nordvest cajtung" piše povodom najnovijeg pravila iz Brisela da EU ponovo želi da prisilno vaspitava svoje građane.

"Manija regulisanja EU birokrata očigledno ne zna za granice. Država zna šta je dobro i istjeruje svoje zamisli donošenjem odgovarajućih zakona. Zapanjuje što veliki broj gradana jednostavno dopušta da se tako nešto radi - tako se ljudi suočavaju sa sve više odluka koje bi trebalo da donose sami", navodi "Nordvest cajtung".

Još je oštriji komentator "Mitelbajeriše cajtunga".

"Krajnje je vrijeme da se tim preplaćenim profesionalnim regulatorima u Briselu pokaže crveni karton. Kao da zabrana određenih vrsta usisivača za prašinu nije bila dovoljna, sada nas EU napada i zabranom održavanja toplote kafe", ocjenjuje taj list.