<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Brojne mogućnosti za stipendiranje naših studenata: Banjalučanka primljena na Harvard

Student Sara Stajčić iz Banjaluke uspjela je ove godine da se upiše na Fakultet političkih nauka na američkom Harvard univerzitetu i da dobije stipendiju

16. april 2014, 12:00

Ovo je danas u Banjaluci izjavila savjetnica EducationUSA centra i direktor Američkog kutka Sonja Pržulj.

Ona je danas na informativnoj sesiji i prezentaciji o akademskim i specijalističkim programima koje podržava vlada SAD-a kazala medijima kako u Americi trenutno studira 364 studenta iz BiH.

Studenti iz BiH moraju proći proces apliciranja, koji traje minimalno godinu dana, kako bi se upisali na fakultet i dobili stipendiju u Americi.

"Uslovi za upis na fakultet u Americi su, pored dobrog poznavanja engleskog jezika, motivacija, praćenje uputstva savjetnika, redovno polaganje standardizovanih testova, izučavanje materijala", pojasnila je Pržuljeva.

On a je dodala kako studenti ne moraju imati najbolje ocjene da bi bili primljeni na jedan od programa koji se nude te da su šanse za sve potpuno iste.

Ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD u BiH Erik Katalfamo izjavio je novinarima da SAD imaju veoma dobru saradnju i razmjenu studenata sa BiH.

"Mi smo danas ovdje da bi dali informacije o programima američke ambasade što se tiče obrazovanja u Americi i programa razmjena između naših zemalja. Mi već imamo jako dobru saradnju i razmjenu obrazovanja sa BiH.Zainteresovani smo da kroz razmjenu studenata povećamo broj studenata iz BiH u Americi, koji žele da studiraju političke i prirodne nauke", rekao je je Katalfamo.

On je dodao da je plan da se kroz ove prezentacije broj studenata i poveća.


"Uvijek je bolje da imamo ovakvu vrstu razmjena. Ja vidim prednosti ovakvih programa i za građane BiH i za građane Amerike. Mi imamo više od 4000 univerziteta i ja mislim d apostoji bar jedan univerzitet koji je pravi za bilo kojeg studenta ili iz BiH ili od bilo kud. ja mislim d aje za nadati se da su ove prezentacije korisne i da možemo ovako otvoriti vrata i ideje" kazao je Katalfamo.

Miroslav Pranjić, profesor sa PMF-a u Banjaluci proveo je jedan semestar u Americi 2010. godini, i on je išao na renomiraniji program - akademska razmjena univerzitetskih profesora.

" To je jedan od najpoznatijih svjetskih programa i kada kažete d aimate tu stipendiju, to znači puno. O ovom iskustvu mogu pričati samo u superlativima." kazao je prof. Pranjić.