<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Snježnji dan osvanuo u većem dijelu BiH, od subote jugo

Danas je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje sa kišom i susnježicom u nizinama, u višim područjima sa snijegom.

17. april 2014, 12:00

Glavnina padavina prijepodne. Na jugu Hercegovine djelomično vedro i poslijepodne se očekuju slabi lokalni pljuskovi. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera, u Hercegovini umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 2 i 7 °C, na jugu Hercegovine od 10 do 15 °C.

U petak u Bosni i Hercegovini će preovladavati oblačno vrijeme sa padavinama uglavnom prijepodne. U nizinama kiša, u višim područjima snijeg. Poslijepodne se padavine očekuju u istočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutranja temperatura zraka između 1 i 5 °C, na jugu Hercegovine od 6 do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 14 °C, na jugu do 17 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana pljuskovi se očekuju u cijeloj zemlji. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera, krajem dana u skretanju na jugo. Jutarnja temperatura zraka između 2 i 7 °C, na jugu od 7 do 11 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 20 °C.

U nedjelju  u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U drugoj polovini dana se očekuju lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 3 i 8 °C, na jugu Hercegovine od 9 do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 15 i 21 °C.

Prohodni svi pravci na Sarajevsko-romanijskoj regiji


Svi putevi koje na području Sarajevsko-romanijske regije održavaju "Romanijaputevi" očišćeni su noćas i prohodni, iako snijeg neprestano pada od juče popodne, izjavio je Srni tehnički direktor ovog preduzeća Dragan Buloščić.

"Stanje na magistralnim i regionalnim putevima je dobro, jedino nam na Sarajevsko-romanijskom platou probleme stvaraju šleperi i kamioni bez adekvatne opreme koji mjestimično naprave zastoje koje, srećom, brzo otklanjamo", istakao je Buloščić.

Prema njegovim riječima, ekipe "Romanijaputeva" od sinoć su sve vrijeme na terenu.

Trenutna visina snijega na Romaniji je oko 20, a na Jahorini oko 50 centimetara. Očišćen je i put Lukavica – Pale, preko Trebevića.

Buloščić je pozvao vozače da oprezno voze i da vožnju prilagode "zimskim" uslovima saobraćaja.

"Romanijaputevi" održavaju oko 650 kilometara puteva u ovom dijelu Republike Srpske.