<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Srbija nikada nije vodila osvajačke ratove

Tomislav Nikolić

Obilježavanju dana Vojske Srbije prisustvovao je državnih vrh, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer vlade Ivica Dačić, predsjednik Narodne Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, najodgovornije starješine i rukovodioci Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vojno-diplomatski kor, predstavnici lokalne samouprave i vjerske zajednice, kao i mnogobrojni građani.

17. april 2014, 12:00

 Defile vojnih ešalona uz pratnju marševa i vojne muzike uz nalete vojnih letelica na Trgu Partizana pratilo je nekoliko hiljada Užičana koji su pozdravili pripadnike svoje vojske.

Svečanost je počela počasnom artiljerijskom paljbom, dočekom predsjednika, državne zastave i intoniranjem himne Republike Srbije, a događaj je uživo prenosila i Radio-televizija Srbije (RTS).

Načelnik Generalštba Vojske Srbije general Ljubiša Diković poručio je da je Vojska Srbije  u protekloj godini realizovala sve postavljene zadatke i da "radimo, štedimo i čuvamo - najviše mir u zemlji, a i svetu".

Nikolić: Srbija nikada nije vodila osvajačke ratove

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Srbija kao moderna država nastala poslije Prvog srpskog ustanka koji je iz borbe za autonomiju u okviru turskog poretka prerastao u borbu za samostalnu državu.

On je ukazao da se Dan Vojske Srbije (VS) proslavlja sjećajući se Takovskog ustanka 1815. Godine tokom kojeg je Vojska nastala i oslobodila je Srbiju od viševijekovnog ropstva.

Predsjednik Srbije je podsjetio da je Srbija u Velikom ratu povećala svoju teritoriju, ali i broj spoljašnjih neprijatelja, a da je u Drugom svjetskom ratu bila na strani pobjednika kada je „svoj nacionalni identitet ponovo utopila u zajednicu stvorenu na kompromisu i opraštanju neoprostivog, te ja kao zahvalnost dobila zločine, progone, uvrede, tužbe...“

Prema riječima Nikolića Srbija nije nikada vodila osvajačke, već odbrambene ratove i da je uvijek bila na pobedjničkoj strani pravde, a da su vojnička inteligencija, odvažnost i hrabrost, vještina i istrajnost, učinile srbijanskog vojnika jednim od najpoštovanijih u historiji ratovanja.