<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nastavljena identifikacija žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica

Šejkovača

U Centru za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu 16. aprila je nastavljen proces identifikacije žrtava pronađenih prilikom kopanja na lokalitetu Tomašica u općini Prijedor.

17. april 2014, 12:00

 Proces identifikacije je u dogovoru sa članovima porodica žrtava započet 14. februara 2014. godine, nakon pristizanja prvih rezultata DNK analiza. 

U dosadašnjim identifikacijama je identifikovano 49 žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice Tomašica. 

Nastavak identifikacije žrtava u ovom terminu će trajati šest dana i bit će završen 23. aprila. 

Jučer je identifikovano osam osoba. Proces je nastavljen jer su pristigli novi DNK nalazi, što omogućava konačnu identifikaciju još oko 50 žrtava ratnih zločina sa područja Prijedora i okoline, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

U saopćenju se navodi da je pronalazak i identifikacija žrtava važan proces za porodice žrtava, koje već duže od dvije decenije tragaju za svojim najbližima, a od izuzetne je važnosti i za tužilaštvo jer se radi o dokaznom materijalu u istragama i predmetima koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Prijedora i okoline. 

Tužilaštvo BiH sada traga za informacijama o dodatnim mikrolokacijama na tom području, na kojima se očekuje pronalazak još posmrtnih ostataka žrtava iz Prijedora i okoline. 

Kopanje na ovom lokalitetu će se nastaviti kada se prikupe nove informacije o mogućim mjestima na kojima se nalaze žrtve. 

Identifikaciji žrtava prisustvuje istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.