<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pod vodom više od 200 kuća u brčanskoj regiji!

U četiri mjesne zajednice na području distrikta Brčko poplavljeno je više od 200 domaćinstava usljed kiše koja, sa prekidima, pada već dva dana.

18. april 2014, 12:00

U naselju Brka poplavljeno je oko 140 domaćinstava, u naselju Palanka četrdesetak, a u zaseoku Cvijanovići dvadesetak kuća.

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost u brčanskoj Vladi Uroš Vojnović ocijenio je da veliki problem predstavljaju vodotoci rijeka Tinja i Brka, koji nisu u potpunosti sanirani, kao i začepljena kanalska mreža koja vodi do riječnih korita.

"Situacija je sada bolja nego prije podne, ali u slučaju pogoršanja, razmotrićemo i mogućnost proglašenja vanrednih mjera odbrane od poplava", rekao je Vojnović novinarima nakon što je sa saradnicima obišao poplavljena područja.

U naselje Brka dostavljeni su kamion pijeska i 500 vreća za pravljenje nasipa, ako to bude potrebno. Pripadnici Civilne zaštite Brčko distrikta neprekidno su na terenu i prate situaciju.

Stanje na poplaama se stabilizuje

Stanje na poplavljenim područjima u Brčko distriktu  jutros je mnogo povoljnije u odnosu na jučerašnji dan kada je zbog izlijevanja vodotoka i kanalske mreže bilo ugroženo oko 200 kuća u Brki, Bijeloj, Vučilovcu i Palanci - kazao je  voditelj Pododojela za zaštitu i spašavanje u brčanskoj Vladi Mićo Simikić.

Dodao je kako se voda povlači u riječna korita, te da su poplave oštetile dva mosta u Maoči i Gornjem Rahiću, čijem će se saniranji pristupiti čim vremenske prilike to dopuste.

Poplave su prouzročile obilne padaline u posljednja tri dana na majevičkom području i neočišćeni vodotoci i kanalska mreža na području Brčko distrikta.