<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Uprava za oporezivanje BiH pod lupom Tužilaštva?

Istražna komisija Parlamenta BiH je predložila Predstavničkom domu da, s obzirom na optužbe za finansijske zloupotrebe u UIO BiH, zatraži hitno reagovanje.

18. april 2014, 12:00

Rad Uprava za indirektno oporezivanje BiH mora da se nađe pod lupom Tužilaštva BiH. Istražna komisija Parlamenta BiH je predložila Predstavničkom domu da, s obzirom na optužbe za finansijske zloupotrebe u UIO BiH, zatraži hitno reagovanje.

Takođe, traži se i hitno obaveštavanje Predstavničkog doma o preduzetim merama i radnjama, kao i najšire javnosti, u vezi sa optužbama o čuvanju predmeta u fiokama Tužilaštva BiH. Istražna komisija PBiH je Predstavničkom domu predložila da konstatuje da ima sasvim dovoljno indicija koje ukazuju na to da je UIO u određenoj meri opterećena nezakonitim radnjama i kriminalnim aktivnostima.

Predloženo je da se od Saveta ministara zatraži da u roku od 30 dana održi tematsku sednicu o UIO sa posebnim aspektom na kadrovska pitanja, način zapošljavanja, internu reviziju i javne nabavke.

Drago Kalabić, predsedavajući Istražne komisije za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti, zloupotreba i stanja u UIO BiH, izjavio je da je UIO BiH leglo korupcije i kriminala i da su tamo otuđeni centri moći.

- Nezadovoljni smo stanjem u UIO BiH i nemogućnošću da se institucije BiH suoče sa kriminalom i korupcijom u Upravi. UIO je ogledalo BiH. Pesimista sam da BiH u toj instituciji može bilo šta da učini. Postoje otuđeni centri moći koji su jači i od ovog parlamenta i od javnosti - rekao je Kalabić.

On je upitao kako je bilo moguće da neki u BiH nisu plaćali porez, kako je moguće da bivši direktor UIO BiH, koji je optužen za teška krivična dela, odbije da dođe da govori pred Komisijom, te da tužilaštva i sudovi ne kontaktiraju sa Komisijom o tome.

SARAĐUJEMO

RATKO Kovačević, portparol UIO BiH, kaže za „Novosti“ da je rukovodstvo UIO u potpunosti odgovorilo na svaki zahtev Komisije, i bili su prisutni na sastancima, odgovarali na pitanja, i prosledili svu dokumentaciju koju je Komisija tražila.

- Komisija je svoje nalaze prosledila agencijama za sprovođenje zakona i pravosudnim institucijama. Upravo UIO je te dokumente već prosledio Tužilaštvu BiH. Ako je neko i učinio nešto nezakonito, biće sankcionisan.