<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sa zadovoljstvom ću služiti onima kojima je pomoć potrebna

Silvio Berlusconi

Bivši premijer Italije Silvio Berlusconi izjavio je da će sa zadovoljstvom "odslužiti" kaznu jednogodišnjeg dobrotvornog rada koja mu je zbog starosti izrečena, umjesto prvostepene jednogodišnje zatvorske kazne.

18. april 2014, 12:00

Berlusconi je u sjedištu svoje stranke Forca Italia u Rimu održako konferenciju za novinare na kojoj je govorio o preinačenoj zatvorskoj kazni u nužni dobrotvorni rad, zbog poreskih malverzacija njegove kompanije Mediaset, a tom prilikom je i predstavio kandidate stranke za predstojeće izbore za Evropski parlament.

Prema izrečenoj kazni, Berlusconi će tokom naredne godine jedan dan u sedmici provoditi pomažući štićenicima u domu za stare i nemoćne osobe "Fondazione Sacra Famiglia" kod Milana.

"Sud je donio odluku da pomažem ljudima kojima je pomoć potrebna. To je na moju radost. Pomaganje drugima je nešto što radim cijeli život. Zaista ću to volonterski i s punom predanošću raditi", kazao je Berlusconi.

Berlusconi je od Suda za ljudska prava u Strazburgu tražio da mu omogući kandidaturu na evropskim parlamentarnim izborima narednog mjeseca, ali je Sud jučer odbio njegov zahtjev.

Izrazivši veliko razočarenje tom odlukom suda, Berlusconi je kazao da se ipak nada da će njegov advokatski tim uspjeti ubijediti sud u Strazburgu da mu uklone zabranu kandidature i dodaje da postoje novi dokazi njegove nevinosti u procesu sa Mediasetom.

Osvrnuvši se na situaciju u Ukrajini, Berlusconi je kritikovao Evropsku uniju za slabu vanjsku politiku i neefikasnost u iznalaženju političkog jedinstva o tom pitanju.

Komentirajući političku situaciju u Italiji, Berlusconi je kazao da je italijanski premijer Matteo Renzi pokrenuo niz reformi te da i on podržava iste. Dodao je i to da se nedavno i sam sastao s njim te da su razgovarali i o pitanju direktnog izbora italijanskog predsjednika na izborima.