<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Brazilci troše sve više

Iako u Brazilu ne prestaju protesti protiv prevelikog trošenja na organizaciju Svjetskog prvestva u fudbalu ovog ljeta, Vlada ove zemlje saopštila je da će na velike saobraćajne i ekološke projekte pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. potrošiti 11 milijardi dolara.

18. april 2014, 12:00

Od početka ove godine to je već treće povećanje rashoda. Prema riječima zvaničnika, 57 odsto novca za novonajavljene svrhe je iz državnog budžeta, dok će ostatak doći iz privatnog sektora.

Organizacioni komitet Igara u Riju objavio je u januaru da će operativni budžet - za tekuće troškove tokom Olimpijade, biti 3,1 milijarda dolara koji će doći od Međunarodnog komiteta ((MOK), marketinga, domaćih sponzora i od prodaje ulaznica. U januaru je, takođe, objavljeno da će 2,5 milijardi dolara biti potrošeno za infrastrukturne projekte neophodne za Igre. Taj iznos će rasti i korigovati se svakih šest mjeseci.

U Brazilu jačaju protesti zbog velike potrošnje za pripremu Mundijala, koji počinje za dva mjeseca, jer je za organizaciju dato 11 milijardi dolara, a stanovništvo je siromašno, porezi su visoki, a škole i bolnice u lošem stanju.  Gradonačelnik Rija Eduardo Paeš smatra da će projekti samo koristiti stanovnicima grada koji će biti "podmlađen", baš kao Barselona pred Olimpijske igre 1992. Pomenuo je da je Rio štedljiviji nego Peking, koji je u iste svrhe, pred Igre 2008, potrošio mnogo više - 40 milijardi dolara.

Pripreme za predstojeće OI u Riju protiču uz mnoge probleme, odlaganje i zastoje radova, najviše zbog nesuglasica o tome ko šta treba da finansira.

Juče 2.300 građevinskih radnika nije došlo na posao na najvećem gradilištu - u Olimpijskom selu, zbog već dvonedjeljnog štrajka.

Nekoliko zvaničnika MOK-a oštro je prošle nedjelje na konferenciji u Turskoj kritikovalo pripreme Rija za igre, navodeći da je organizacija gora nego za Olimpijadu u Atini 2004. koja je sinonim za odlaganje.

Predsjednik MOK-a Tomas Bah nije isključio mogućnost premještanja Igara, a neki misle da će se to i dogoditi. Dok MOK zahtijeva da gradovi domaćini sami pokriju svaki eventualni manjak, jedna nedavna studija Univerziteta "Oksford" je pokazala da su sve Olimpijske igre od 1960. prekoračile planirane troškove, prenosi B92.