<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EU osudila novo širenje izraelskih naselja

Brisel

Evropska unija osudila novo širenje izraelskih naselja, saopćila je u petak glasnogovornica vanjskopolitičke šefice EU Catherine Ashton.

19. april 2014, 12:00

 Izraelske nove mjere na Zapadnoj obali ne vode do klime povjerenja i saradnje potrebne za uspjeh trenutnih mirovnih pregovora, navodi se u saoćenju glasnogovornice, prenosi Xinhua. 

Nedavno je izraelsko ministarstvo odbrane proglasilo područje od jednog kvadratnog kilometra u bloku naselja Gush Etzion "državnom zemljom" i odobrilo je gradnju novog naselja u starom gradu Hebronu. 

Takve mjere na Zapadnoj obali rezultiraju "demoliranjem palestinske imovine i raseljavanjem ranjivih kategorija stanovništva", navodi se u saopćenju. 

Ashtion posebno žali zbog razaranja humamanitarnih projekata koje je finasirala EU u Jabal Al Babi, gdje je pružena humanitarna pomoć civilima. 

Izraelske vlasti počele su demolirati humanitarne centre u toj regiji od 8. aprila kako bi napravile više prostora za naselja. 

"EU poziva izraelske vlasti da ponište te odluke i da se suzdrže od svih mjera koje bi mogle potkopati povjerenje i zaprijetiti pregovorima" - navodi se u saopćenju za javnost glasnogovornice Catherine Ashton.