<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Timošenko želi otpočeti dijalog sa proruskim pristalicama

DONJECK

Julija Timošenko, jedna od kandidatkinja za predstojeće predsjedničke izbore u Ukrajini, stigla je u grad na istoku Ukrajine, Donjeck, kako bi, u cilju smanjivana tenzija u regiji, otpočela dijalog s ruskim pristalicama koji su okupirali pojedine zgrade javnih institucija.

19. april 2014, 12:00

Okupacija pojedinih zgrada javnih institucija koju su otpočele proruske pristalice 6. aprila u industrijskom gradu na istoku Ukrajine, Donjecku, još uvijek traje. Uprkos međunarodnom dogovoru Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Evropske unije i Ukrajine juče u Ženevi da je potrebno okončati okupaciju, proruske pristalice to ipak odbijaju.

Timošenko, koja se u Ukrajinu vratila nakon što je Viktor Janukovič napustio tu zemlju, kazala je kako je u Donjeck došla kako bi razgovarala s proruskim pristalicama.

Na konferenciji za novinare u Donjecku, Timošenko je kazala kako sa proruskim separatistima želi uspostaviti dijalog.

"Došla sam da saznam ko su ti ljudi, kakvi su njihovi zahtjevi i koga oni predstavljaju", kazala je Timošenko, dodavši da je u Donjeck došla kao predsjednički kandidat i u ime stranke Domovina, koja je sad na vlasti u Kijevu.

Timošenko je istakla kako je njen cilj osigurati zajedništvo istoka i zapada Ukrajine te podsjetila da je potrebno sprovoditi sporazum iz Ženeve, kako bi se postigla stabilnost u regiji. Julija Timošenko kazala je kako je protiv referenduma u regiji Donjecka i dodala kako će to spriječiti.

U vijestima koje su se pojavile u ruskim medijima, navodi se da je Timošenka uputila pismo Kongresu SAD-a, u kojem traži vojnu pomoć za Ukrajinu. U saopštenju iz stranke Domovina, koja je pod liderstvom Julije Timošenko, ističe se da je ona "Od članova Kongresa SAD-a zatražila da na svaki mogući način podrže suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".