<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nivo znanja studenata u BiH je poražavajući

Husein Nanić

Husein Nanić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja kazao je da je BiH najkompliciranija od svih 47 država potpisnica Bolonjskog procesa.

19. april 2014, 12:00

 To je, kaže, jedan od razloga što reforma visokog obrazovanja daje slabe rezultate.  

Nanić ni izbliza nije zadovoljan sa brojem i kvalitetom naučno-istaživačkih projekata koji se rade na visokoškolskim ustanovama u BiH, ali nije zadovoljan ni sa znanjem koje studenti dobivaju u tim ustanovama.

Prije nekoliko dana zastupnica u Parlamentu BiH Nermina Zaimović-Uzunović je tražila odgovor koliko država daje za nauku i dobila poražavajuće podatke.

''Niko ne može biti zadovoljan sa brojem naučno-istraživačkih radova koje naše visokoškolske ustanove rade, ali i sa znanjem naših studenata. Tačno je da neke ustanove imaju kontinuitet kada je publikacija naučnih radova u pitanju, pa čak i u međunarodnim krugovima, ali taj broj ni izbliza nije onakakv kakav bi trebao biti'' – rekao je Nanić.

Iako analitičari upozoravaju da obrazovani ljudi i njihovi naučno-istraživački projekti mogu biti jedan od glavnih pokretača bh. privrede, podaci koji govore o broju i kvalitetu naučnih projekata nisu ohrabrujući.

''U BiH djeluje 44 univerziteta i visokoškolskih ustanova. Niko u BiH ne može biti zadovoljni sa kavalitetom visokoškolskog obrazovaja, ali država je ta koja treba napraviti ambijent da se tako stanje promijeni'' – rekao je Nanić.