<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

UZOPI u BiH poslao izvještaj ECOSOC-u o aktivnostima unutar Milenijskih ciljeva

Unija za održivi povratak

Unija za održivi povratak i integracije u BiH, kao jedina organizacija iz BiH koja je članica Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda (ECOSOC), uputila je 16.04.2014. godine četvorogodišnji Izvještaj ovom tijelu.

19. april 2014, 12:00

 U novom Izvještaju Unija je izvjestila o aktivnostima i svom doprinosu u provođenju Milenijskih ciljeva koji čine temelj Globalnog dnevnog reda za 21. vijek. Poseban akcenat je stavljen na potrebe za najugroženije kategorije povratnika i raseljenih lica u svrhu ekonomskog osnaživanja i osiguravanja održivosti povratka.

Također, u Izvještaju su navedeni problemi sa kojima se susreći djeca povratnika u našoj zemlji. Najdrastičnija kršenja prava povratnika u oblasti obrazovanja što je alarmantno i zahtjeva aktivan pristup svih nadležnih od lokalnog pa do globalnog nivoa. U smislu Milenijskih globalnih ciljeva Unija je izvjestila još o aktivnostima u oblastima osnaživanja žena posebno u ruralnim područjima i održivosti okoliša. ECOSOC je zajedno sa Generalnom skupštinom UN odgovoran za zadatke navedene u poglavlju IX UN-ove Povelje. U skladu s članom 63, to Vijeće djeluje u ekonomskom, socijalnom, zdravstvenom, obrazovnom, kulturnom i u srodnim područjima.

Zahvaljujući dugogodišnjem izvještavanju, Unija već 14 godina uživa Specijalni konsultativni status koji se dodjeljuje nevladinim organizacijama specijaliziranim u posebnim programima i aktivnostima koje spadaju u domen djelovanja ECOSOC-a. Organizacije sa ovim statusom imaju priliku da prisustvuju svim sastancima Vijeća i njegovih radnih tijela, kao i da ponude prijedloge i mišljenja o temama iz oblasti u okviru koje su specijalizovale.

Važno je spomenuti sa samo dvije organizacije sa prostora bivše Jugoslavije uživaju status člana u ovom značajnom tijelu.