<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Srbija: Zbog poplava evakuacije u Prokuplju i Kuršumliji

Pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije su sa područja Prokuplja zbog poplava izazavanih nabujalom rekom Toplicom iz objekata direktno spasili 22 osobe.

20. april 2014, 12:00

Spasena su i dva čovjeka sa krova automobila.

Dvije osobe su sa autom pokušale da pređu preko lokalnog mosta, ali su se zbog nabujale rekle našle u vodi tako da su ih pripadnici Sektora za vanredne situacije sa čamcima spasili s krova vozila, rekao je sinoć Tanjugu predstavnik Sektora za vanredne situacije u Prokuplju Vlado Plemić.

On je istakao da je auto još u vodi do krova i da će pripadnici tog sektora pokušati da ga izvade kada nabujali talas reke Toplice koji je naišao iz pravca Kuršumlije prođe kroz Prokuplje.

Plamić je naveo i da poplavni talas na području Prokuplja polako počinje da stagnira i da se uputio ka pravcu Žitorađe, gde je prebačen dio snaga Sektora za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, kiša koja je sinoć ponovo počela da pada može u Prokuplju otežati situaciju, koja je generalno pod kontrololm i gdje su angažovani i timovi za spasavanje na vodi Sektora za vanredne situacije.

U Prokuplju je sinoć održana sednica lokalnog štaba za vanredne situacije kojoj je prisustvovoao i načelnik Sektora MUPa za vanredne situacije Predrag Marić.

Zbog poplava proglašena je vanredna situacija u Kuršumliji, Lučanima i Požegi. Najugroženija tačka u Srbiji je trenutno Zaječar gde je takođe proglašeno vanredno stanje.

Na području Kuršumlije voda i dalje nadire, a u prekidu su telefonske veze, internet, mobilna telefonija, javlja naš reporter.

U ovom gradu je ugroženo i snebdijevanje pijaćom vodom, a kako javlja reporter B92, očekuje se da cisterne sa vodom stignu u toku noći. Oštećeno je više stambenih i ekonomskih objekata u gradu i okolnim selima, a poljoprivrednici će pretrpeti najveću štetu.

Mnoga sela su odsječena od grada zbog poplava i odrona, a putevi su presečeni i prema tri okolne banje, kao i prema Đavoljoj varoši.

Na putu Jasikovo-Vlaole obustavljen je saobraćaj zbog obilnih padavina, dok su česti odroni na deonici Golubac-Porečki most-HE Đerdap, saopštilo je sinoć Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Prema navodima iz saopštenja, alternativni pravac za vozila koja se kreću iz Vlaola je preko Bora, a i iz Jasikova preko Majdanpeka.

Radovi su obilježeni adekvatnom privremenom saobraćajnom signalizacijom, a putari rade kako bi se saobraćaj što pre normalizovao.

JP "Putevi Srbije" upozorava sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni u vožnji zbog učestalih odrona usled obilnih padavina na putu Golubac-Porečki most-HE Đerdap.

Ekipa putara često interveniše na pomenutoj deonici, te je neophodan dodatan oprez u vožnji.

Javno preduzeće apeluje na vozače da poštuju postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju i ograniče brzinu i vožnju prilagode uslovima na putu.