<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svaki četvrti testirani u BiH nije otac svog djeteta!

U Institut za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju godišnje stigne oko 100 zahtjeva za utvrđivanje očinstva. U prosjeku 25-30 posto sprovedenih analiza rezultiraju odbacivanjem biološkoga očinstva ispitivane osobe.

21. april 2014, 12:00

 To znači da je svako četvrto testirano očinstvo negativno. Ovaj prosjek je sličan posljednjih nekoliko godina, potvrdio je za Klix.ba šef laboratorije za forenzičku genetiku Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu profesor Damir Marjanović.

"Najčešće nam se obraćaju potencijalni očevi, no, nije rijedak slučaj da i majka zatraži testiranje, pa čak i da ta inicijativa bude pokrenuta od članova porodice s obje strane", objasnio je Marjanović.

Sve više DNK testiranja očinstava realizovano je na privatni zahtjev, dakle sve je veći broj građana koji se i prije pokretanja bilo kakvih aktivnosti na sudu odluče za testiranje. Marjanović je objasnio da je sama metoda testiranja bezbolna, brza i izuzetno pouzdana.

"Prikuplja se bris bukalne sluznice što je potpuno bezbolna metoda koja traje ne duže od 10 sekundi. Rezultati se dobiju u roku od 10-15 radnih dana, a kada se radi o hitnim slučajevima moguće je analizu realizirati i u roku od 2-3 dana. Cijena testiranja je 750 KM, dok testiranje samo djeteta i potencijalnoga oca košta oko 500 KM", izjavio je profesor Marjanović.

U nekim sredinama u našoj zemlji je provjera očinstva još uvijek tabu tema i nerijetko osobe ostanu uskraćene da saznaju istinu. No, Marjanović je napomenuo da, ako i jesmo konzervativni, onda te konzervativnosti definitivno nema u ovome aspektu.

"Broj testiranja očinstva u BiH, u korelaciji sa ukupnim brojem stanovnika naše zemlje, ne razlikuje se značajnije od ostalih zemalja u regionu i Europi", pojasnio je Marjanović.

Postoji više institucija u BiH gdje se može uraditi DNK analiza za provjeru očinstva. Jedna od njih je Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologijuu Sarajevu, a sve informacije možete pronaći na www.ingeb.ba ili na telefon 033/220-926.