<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izvučeno još 12 tijela nakon potonuća trajekta

Južna Koreja

Broj poginulih u potonuću trajekta u blizini jugozapadne obale Južne Koreje porastao je na 64.

21. april 2014, 12:00

Akcije potrage i spašavanja i dalje traju, a ronilačke ekipe su ispod vode izvukle još 12 tijela. I dalje traje potraga za još 240 osoba.

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye je postupke kapetana trajekta i posade nazvala "neoprostivim i ravnim ubistvu".

Kazala je da su kapetan i posada trebali ostati uz putnike, ali su oni prvi koji su napustili trajekt koji je tonuo i povukao sa sobom toliko ljudskih života.

"Ovo mi nije jasno ni sa pravne ni etičke strane", pojasnila je južnokorejska predsjednica.

Tužilac Ahn Sang-don je kazao da da su odmah poslije nesreće privedeni kapetan i još tri osobe.

Dvije osobe su ranije privedene pod optužbom za nemar.

Međutim, prema riječima tužioca, sud mora izdati nalog za hapšenje, što će i tražiti, jer prema zakonima Južne Koreje, bez sudskog naloga za hapšenje, privedeni mogu biti zadržani samo 48 sati.

Na trajektu koji je potonuo u četvrtak nalazilo se više od 470 osoba, među kojima i 325 učenika srednje škole koji su krenuli na izlet. Razlog zbog kojeg je trajekt potonuo još uvijek je nepoznat, a smatra se da je mogao udariti u stijenu ispod vode.

Trajekt na ruti Incheon-Jeju saobraća dva puta sedmično, a proizveden je u Japanu 1994. godine. Dugačak je 146 metara i širok 22 metra, i kapaciteta nosivosti 921 osobe, 180 vozila i 152 kontejnera.