<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poplave u Srbiji: Vanredna situacija i dalje u 11 opština

Najteže u slivu rijeke Južna Morava na području Kruševca i Aleksinca, a vanredna situacija u Lučanima, Požegi, Prokuplju, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Žitorađi, Kuršumliji, Lebanu, Medveđi i Trgovištu

21. april 2014, 12:00

Zbog poplava u Srbiji je i dalje u 11 opština na snazi vanredna situacija. Danas je najteže u slivu rijeke Južna Morava na području Kruševca i Aleksinca.

Vanredna situacija je zbog poplava na snazi u Lučanima, Požegi, Prokuplju, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Žitorađi, Kuršumliji, Lebanu, Medveđi i Trgovištu. Na istoku Srbije, u Zaječaru, sinoć je ukinuta vanredna situacija, ali je proglašena u Aleksincu gdje su zbog izlivanja Južne Morave i njenih pritoka uvedene mjere za zaštitu od poplava.

Ekipe MUP-a Srbije sa opremom za spasavnje na vodi kao i vatrogasci su na terenu u slučaju pružanja potrebne pomoći ugroženom stanovništvu.

Načelnik u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić je u izjavi za Anadolu Agency (AA) rekao da je zbog poboljšanja vremenskih prilika u područjima zahvaćenim poplavam znatno bolja situacija.

- Izlila se Južna Morava -

Trenutno je najteže u selu Đunis kod Kruševca, gdje je preventivno evakuisano nekolko desetina domaćinstava. Južna Morava se u dužini od 2,5 kilometra gdje nema zaštite izlila i plavi priobalno područje.

„Postoji oko 25 kuća koje su nezaštićene, voda se širi prema tim kućama. Ljudi će biti evakuisani ako voda bude došla do tih kuća“, rekao je Nikolić i dodao da se prati i situacija u Aleksincu gdje je znatno bolje.

U području gdje je došlo do plavljenja, trnutno je sunčano vrijeme, ali iz Sektora za vanredne situcije izražavaju bojazan da narednih dana može doći do naglog topljenja snijega na okolnim planinama što bi moglo izazvati nove poplave.

U kruševačkom kraju je također, izlivanjem Rasine i Zapadne Morave oko 800 hektara obradovih površina pod vodom. Oštećeno je sedam mostova, dva kilometra asfaltnih i 20 kilometara makadamskih puteva, javio je RTS.

- Teška situacija i na području Kraljeva -

Prema riječima Gorana Nikolića na područjima gdje je bilo poplava: Lučani, Požega, Kuršumlija, Prokuplje situacija se normalizuje, a voda se povukla u korita.

Na ugroženom području dolazi do čestih odrona na saobraćjanicama, pa su stoga prisutni povremeni prekidi u saobraćaju, posebno ibarskom magistralom od Raške do Kraljeva.

Poplava ima i u kraljevačkoj opšitini gdje su bujice rječica i potoka nosile puteve i prekinule komunikaciju sa velikim brojem sela.

Pomoć ugroženom stanovništvu pružaju i Vojska Srbije, žandarmerija kao i Crveni krst. Sjednicama kriznih štabovima na nivou okruga prisustvovali su danas i ministri u Vladi Srbije.