<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rusija treba pristupiti realizaciji dogovorenog u Ženevi

Jen Psaki

Na današnjem redovnom brifingu za novinare glasnogovornica američkog Ministarstva vnjskih poslova Jen Psaki je kazala da je nedavno usvojena Ženevska deklaracija o situaciji u Ukrajini samo slovo na papiru, a da je stvarna važnost u implementaciji sadržaja Deklaracije koja za cilj ima smanjenje tenzija u Ukrajini i regiji.

22. april 2014, 12:00

 Komentirajući i česte navode o tome da su pripadnici proruskih grupa na istoku Ukrajini ustvari ruski vojnici, Psaki je kazala da postoje brojne naznake o povezanosti proruskih grupa u Ukrajini s ruskom vojskom i da su SAD i ranije na to upozoravala.

Psaki je dodala da su objavljene fotografije koje ukazuju na sličnost nekih ruskih vojnika i pripadnika grupa u Ukrajini "vidljivi" dokaz o povezanosti Rusije s dešavanjima u Ukrajini, ali nije odgovorila na pitanje novinara da li SAD imaju i neke obavještajne informacije o tom slučaju.

Na upit novinara da li se nešto u pozitivnom smjeru pomjerilo nakon nedavnog sastanka u Ženevi, Psaki je kazala da je Rusija učinila neke manje iskorake, ali da je potrebno mnogo više od toga.

Telefonski razgovor Kerry-Lavrov

Glasnogovornica Psaki je saopćila i da su američki i ruski ministri vanjskih poslova John Kerry i Sergej Lavrov danas telefonom razgovarali o ukrajinskom pitanju.

Kerry je Lavrova pozvao da Rusija podrži implementaciju Ženevske deklaracije i javno se očituje pozivom na deblokadu zgrada javnih uprava na istoku Ukrajine koje pod opsadom drže proruske grupe.

Kerry je također od Lavrova zatražio da Rusija pošalje jasnu podršku smanjenju tenzija u Ukrajini i da imenuje jednog iskusnog diplomatu koji bi s misijom OSCE-a radio na tom procesu.