<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Postanite hipster u 13 koraka

Sijetl je pomogao u njihovom stvaranju, Bruklin ih je učinio mejnstrimom, a Berlin "Mekom". Hipsteri se mogu vidjeti na svakom koraku. Ako niste jedan od njih, evo 13 korisnih savjeta, kako da postanete.

22. april 2014, 12:00

Oblači se kao tvoj otac - ili kao djed


Modni trendovi se smjenjuju u ciklusima. Danas je "in" oblačiti se onako kao što je to čini tvoj tata. Na primjer košulje koje su se nosile 70-ih. Šešir fedora? Tvoj otac ga je sigurno imao. Preturanje po ormaru roditelja je odlična ideja. Nije jednostavno izgledati, kao da vas se to ne tiče. 



Budi vintidž, bejbi!

Podjednako je važno gdje kupujete garderobu. Ako vas prijatelji pitaju gdje ste kupili majicu sa vintidž cvetnim motivom, sigurno nećete reći da ste je našli u H&M-u. Ako to već mora da bude neki lanac prodavnica, onda je bolje da kažete Urban Autfiters ili Amerikan Aparel. Buvljaci i jeftine prodavnice takođe mogu biti dobra adresa, dakle zgodno mjesto da se provede vikend.


Foto: Christopher.Michel / Flickr.com
Foto: Christopher.Michel / Flickr.com

Nosite naočare cio dan - i to svaki dan!

Hipsteri nose naočare. Naravno da one ne moraju imati dioptriju. Jer okviri su presudni. Oni veći i šareniji su naročito atraktivni. Mogu biti i neki plastikaneri, kao i Rejbanke. Čak ne moraju dobro ni da vam stoje. Predimenzionirani i "sjajni" okviri su u prednosti. 

Tašna pod obavezno

Pravi hipsteri ne izlaze iz kuće bez tašne. To bi trebalo da čine i muškarci. Naročito one u koje može da stane "Moleskine" dnevnik i Polaroid kamera. Još atraktivnije je ako na vašoj tašni stoji neki šaljiv ili ironičan natpis. 



Kombinuj, ali ne slaži boje

Kada je o slaganju boja riječ, sve prolazi - od velikih cvetnih traka za glavu do neonskog laka za nokte. Možete iskombinovati i neki svijetli kaiš sa dugim ogrlicama i šarenim dokolenicama. Tajna dobre kombinacije jeste da ništa ne mora da se slaže. Preporučljivo je da ponesete nešto što djeca obično nose u školu, kao što je "kutijica za užinu".


Foto: stevendepolo / Flickr.com
Foto: stevendepolo / Flickr.com


Kloni se brijača i frizera

Muškarac hipster treba bude dlakav. Kakvu god bradu da imate, klonite se brijača. Brkove možete nositi tokom cijele godine. Ako vam brada ne raste, zalijepite neku. I ono najvažnije, kosa na glavi mora da djeluju haotično. 

Pokažite svoje skrivene tetovaže

Hipsteri vole da kažu da su individualni i autentični. Zato imaju i po koju tetovažu. Znači i vi biste morali da imate koju. Ironičnost je naravno glavni lajtmotiv. Pri tome najbolje ako možete da izaberete neko neobično i najbolnije mjesto na tijelu. 



Ne skidajte narukvice sa festivala

Ako ste iz Berlina, imajte na umu da hipsteri u tom dijelu Njemačke, što je moguće češće odlaze na razne muzičke festivale. Ulaznice u vidu narukvica se ne skidaju - ali nikad! Što prljavije izgledaju to bolje. Nose se dok same ne otpadnu. Ali pažljivo sa izborom festivala. Melt je isuviše komercijalan.

Foto: Christopher.Michel / Flickr.com
Foto: Christopher.Michel / Flickr.com


Kaži šta piješ i ja ću ti reći ko si

Ono što piješ govori o tvom karakteru. Stoga pažljivo sa pićem koje nosiš u rukama. Hipsteri u Njemačkoj piju "Club Mate", koji se može kupiti u svakom kiosku. Kofeinizirano gazirano piće sa ekstraktom biljke "mate" iz Južne Amerike. Obično se miješa sa votkom. 

Uzgajaj svoju hranu

Pravi hipsteri vode računa o tome šta jedu. Povrće mora biti sa neke lokalne farme ili sopstvene bašte. Konzumiranje mesa nije u trendu. Ispijanje kafe bi trebalo da podsjeća na ceremoniju "čajanke". Morali biste da znate o porijeklu kafe, koja mora biti organska. 



Mejnstrim je glavni predmet prezira

Hipsteri slušaju muziku za koju niko nije čuo. Po tradiciji odlaze u neke andergraund klubove. Najbolje ako je riječ o nekom skladištu, koje je preko noći pretvoreno u diskoteku i biće zatvoreno za dva dana. Jer hipsteri preziru sve što je mejnstrim. Zato se u čuveni klub Berghain ne ide, to je atraktivno za turiste.

Foto: 55Laney69 / Flickr.com
Foto: 55Laney69 / Flickr.com

"Flashback" namještaj

Ono što je za mnoge potpuni promašaj, za hipstere je pravi vintidž ili "zapušteni šik". Nameštaj se kupuje na buvljaku ili nekoj rasprodaji u komšiluku. Pod obavezno biste morali da nabavite neku staru lampu koju je imala vaša baka, sofu iz 70-tih i neku "zvjerku" rogatu na zidu. Zašto? Na njih možete nakačiti naočare, koje bi (da vas podsjetimo) uvijek trebalo da nosite. 

An Apple a day keeps the non-hipsters away!

Mjesto na kojem ćete pronaći "istomišljenike" jeste kafić u kojem hipsteri ne skreću pogled sa svojih "epl" računara i pijuckaju kafu ili srču indijski čaj sa mlijekom. Ništa iznenađujuće, jer hipsteri moraju da "apdejtuju" svoj virtuelni život, objavljujući fotografije veganskog specijaliteta na Instagramu ili stihove neke poezije na društvenim mrežama.