<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Potvrđeno: Posmrtni ostaci pripadaju ubijenim Tatarevićima

DNK analizom utvrđeno da posmrtni ostaci pronađeni u Tomašici pripadaju ubijenim članovima porodice Have Tatarević.

22. april 2014, 12:00

U Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu danas je utvrđeno da posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora pripadaju suprugu i šestorici sinova Have Tatarević.

Snage bosanskih Srba odvele su oca i sinove Tatarević 23. jula 1992. iz sela Zecovi u općini Prijedor.

Reporter Al Jazeere Harun Karčić javlja iz Sanskog Mosta da je Suvad Tatarević, Havin preživjeli 48-godišnji sin, kazao da je DNK analizom utvrđeno da posmrtni ostaci pripadaju njegovoj braći i ocu, ali da su zvanično identificirani posmrtni ostaci samo dvojice braće.

Posmrtni ostaci su identificirani DNK analizom, ali porodice moraju potpisati papire i primiti ostatke, da bi se zvanično okončao identifikacijski proces.

Posmrtni ostaci Muharema Tatarevića i njegovih sinova i sinova Senada, Sejada, Nihada, Zilhada, Zijada i Nishada su pronađeni 22 godina nakon što su ubijeni.

Najveća masovna grobnica u BiH

Tatarević se iz Njemačke, gdje je neko vrijeme živjela s preživjelim sinom Suvadom, vratila u selo Zecovi kod Prijedora.

Zbog zdravstvenih razloga Hava Tatarević nije išla na identifikaciju u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača.

Ekshumacije na lokalitetu Tomašice počele su prije nekoliko mjeseci i do sada je iz ove najveće masovne grobnice na području Bosne i Hercegovine pronađeno nekoliko stotina posmrtnih ostataka prijedorskih Bošnjaka i Hrvata.

Pretpostavlja se da se u ovoj grobnici nalaze tijela blizu 1.000 Prijedorčana ubijenih na području te općine u maju 1992. godine.

Jučer su u Šejkovači identificirani posmrtni ostaci oca i pet sinova iz porodice Hegić iz mjesta Bišćani.

Izvor: Al Jazeera