<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SOC poziva: Prestanite sa objavljivanjem eksplicitnih fotografija maloljetnica

Sarajevski otvoreni centar poziva bh medije da prestanu sa objavljivanjem eksplicitnih fotografija maloljetnih djevojčica u štampanim i elektronskim medijima.

22. april 2014, 12:00

U njihovom saopštenju se ističe da se u proteklih nekoliko dana naročito na bosanskohercegovačkim portalima, ali i u štampanim medijima, objavljuju vijesti o facebook grupi "Najveće drolje osnovnih i srednjih škola".

"Iako su namjere nekih medijskih izvještaja dobronamjerne i imaju za cilj da ukažu na nasilje koje se vrši nad ovim djevojčicama, način na koji se ova tema predstavlja je senzacionalistički i ugrožavajući", zažu iz SOC-a

Pozivaju sve medije u Bosni i Hercegovini, a naročito štampane i online medije, da se pridržavaju najviših medijskih standarda i da djeluju u najboljem interesu djece i maloljetnika_ca.

"Objavljivanje fotografija u medijskim izvještajima može opasno ugroziti djevojčice, njihovu porodicu i bližu okolinu. Osim toga, trauma koju može uzrokovati ovakvo medijsko izvještavanje može ostaviti i dalekosežne posljedice", kažu oni.

Postojeći senzacionalistički članci se trebaju ukloniti ili dopuniti na način da ne ugrožavaju ljudskih integritet pogođenih djevojčica.