<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vučić i zvanično mandatar za sastav nove Vlade Srbije

Beograd

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić povjerio je danas mandat za osnovanje nove vlade lideru Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću.

23. april 2014, 12:00

Nikolić je povjerio Vučiću mandat nakon konsultacija koje je danas obavio sa predstavnicima izborne liste "Aleksandar Vučić - budućnost u koju vjerujemo", a prošle sedmice i sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, prenosi Tanjug.

Današnje konsultacije u Predsjedništvu Srbije prati 38 medijskih ekipa iz zemlje i inostranstva i oko 100 novinara.

Izbornu listu "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju vjerujemo", koja ima 158 od 250 poslanika, čine Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Pokret socijalista.

Vučić je ranije na sjednici Glavnog odbora stranke rekao da će s kompletnim sastavom vlade izaći pred Glavni odbor 25. aprila u Novom Sadu, nakon čega bi vlada trebalo da bude osnovana u nedjelju, 27. aprila.

Prema njegovim riječima, vlada će biti mala, moderna i efikasna i imaće 17 članova.

Vučić je socijalistima ponudio da uđu u vladu u skladu sa, kako je rekao, njihovom snagom, imajući u vidu potrebu SNS da "pravi Srbiju ujedinjenja, a ne podjela", i pokazuje da je drugačiji od ostalih partija, a Predsjedništvo SPS je taj prijedlog prihvatilo, ocjenjujući da je "to u najboljem interesu Srbije".

U novoj vladi bit će i Savez vojvođanskih Mađara, sa kojim bi SNS sutra trebalo zvanično da stavi paraf na dogovor o zajedničkom učešću u vladi.

Nikolić je 17. aprila obavio konsultacije sa predstavnicima koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije, Demokratskom strankom, predstavnicima liste okupljene oko Nove demokratske stranke, Savezom vojvođanskih Mađara, Strankom demokratske akcije Sandžaka i Partijom za demokratsko djelovanje.