<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Postignut istorijski sporazum: Prošlo vrijeme podjela među Palestincima

Premijer palestinske vlade u Gazzi Ismail Heniye izjavio je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare za delegacijom Fataha, da je period podjela među Palestincima završen

23. april 2014, 12:00

Premijer palestinske vlade u Gazzi Ismail Heniye izjavio je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare za delegacijom Fataha, da je period podjela među Palestincima završen.

"Vrijeme je da narodu saopćimo dobre vijesti" rekao je on naglašavajući kako je postignut sporazum između Fataha i Hamasa, čime je nestao i raskol među Palestincima.

Ističući kako su razgovori između Fataha i Hamasa vođeni pod oznakom visoke nacionalne odgovornosti Heniye je kazao kako je "postizanje sporazuma u doba sve većih napada na palestinski narod s obje strane prihvaćeno kao nacionalna dužnost.

On je rekao da će palestinski predsjednik Mahmoud Abbas započeti pregovore o formiranju vlade u što kraćem roku.

Nakon izbora 2006. godine i pobjede Hamasa došlo je do nesuglasica sa drugim palestinskim pokretom, Fatah. Nakon sukoba 2007. godine Hamas je preuzeo kontrolu nad pojasom Gazze. U cilju postizanja sporazuma dviju strana u 2011. godini održani su sastanci uz posredovanje Egipta, a u 2012. uz posredovanje Katara.