<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Maja Gojković nova predsjednica srbijanske skupštine

Maja Gojković je treća žena koja je od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji od 1990. godine izabrana na čelo najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji

23. april 2014, 12:00

U nastavku konstituivne sjednice poslanici Skupštine Srbije izabrali su danas Maju Gojković za predsjednicu parlamenta, te šest potpredsjednika i sekretra skupštine.

Za Maju Gojković koja je predložena kao kandidat Srpske napredne stranke, čiji je i potpredsjednik, prozivkom je glasalo 194 poslanika od ukupno 215 prisutnih u sali.

Skupština Srbije je javnom prozivkom poslanika izabrala i šest potpredsjednika, a izborom radnih tijela Narodna Skupština Srbije će biti u potpunosti konstituisana.

Maja Gojković je treća žena koja je od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji od 1990. godine izabrana da bude na čelu najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji.

Ona je, nakon izbora na tu funkciju, istakla da će njen cilj biti razvoj demokratije u parlementu i Srbiji.

Nova predsjednica srbijanskog parlementa je obećala da će svi poslanici biti jednaki u svojim pravima, ali i odgovrnostima i obavezama prema parlementu, bez obzira da li su to poslanici vladajuće većine ili opozicije.

"Sliku ovog parlaneta ne može da stvara jedan čovek. Sliku stavrate svi vi koji ćete ubuduće raditi sa mnom", rekla je predsjednica Skupštine Srbije i zahvalila poslanicima na onome što su tokom debate rekli o njoj.

Dodala je da će i njeni ciljevi biti kao i ciljevi njenih prethodnika.

Maja Gojković je iz Novog Sada gdje bila i gradonačelnik. Dugo godina je narodni poslanik u pokrajinskom, republičkom i saveznom parlemntu i ministar bez portfelja za vrijeme Miloševićeve vlasti.

Do 2009. godine bila je funkcioner Šešeljeve Srpske radikalne stranke. Kao gradonačelnica Novog Sada napustila je 2008. godine radikale i osnovala je novu stranku Narodnu partiju.

Od 2012. godine njena stranka se pripojila SNS-u, a ona je izabrana za potpredsjednika "naprednjaka".