<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prevario banke, plijen dao siromašnima

Malo je ekonomija na svijetu koje su zahvaljujući krizi doživjele udar kakav su doživjeli građani Španije.

27. april 2014, 12:00

Nakon kolapsa 2008. nezaposlenost je pogodila 55 odsto mladih, a i prošle godine Španija je bila među zemljama s najvišom stopom nezaposlenosti.

Međutim , kriza je stvorila i Enirikea Durana kojeg mnogi nazivaju španskim Robin Hudom ili Robin Banka .

Doduše, ukoliko pogledate pomalo zapuštenog 37 - godišnjeg trenera stonog tenisa, teško biste mogli da zaključite da se radi o nacionalnom heroju koji je prije nekoliko godina u 39 različitih banki podigao čak 68 kredita (nešto manje od pola miliona evra), ali s namerom da ih nikad ne vrati.

Novac je podijelio aktivistima kako bi sponzorisao njihovu borbu protiv korumpiranog sistema.

Duran je dao intervju britanskom Guardianu , a radi se o prvom intervjuu koji je dao otkada je započeo svoj bijeg od policije .

"Vidio sam da se na jednoj strani nalaze određene grupe koje nude alternativu, ali nemaju finansijskih sredstava niti mogućnost da prošire svoju poruku. S druge strane, naša zavisnost o neprestanom rastu stvorila je sistem koji novac stvara ni iz čega“, rekao je.

Doduše, strani se novinari pitaju kako je trener stonog tenisa uopšte uspio da podigne kredit .

"Za prvi kredit prijavio sam se na sopstveno ime i odbili su me. Nakon toga napravio sam lažnu firmu i preko nje došao do novca koji sam poslije dijelio" , rekao je Duran kojem prijeti osam godina zatvora pa je prisiljen da bježi od vlasti, a u bekstvu mu pomažu ljudi kojima je svojevremeno pomogao.

Prošle godine odlučio je da je bijeg daleko bolje rješenje od suđenja: "Ne priznajem legitimitet pravosudnog sistema niti njihov autoritet“ .

"Prošlo je 365 dana otkada živim u podzemlju, a svaki novi dan opravdava poteze koje sam učinio i one koje tek namjeravam da učinim" , rekao je Duran.