<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Napad na ruske državljane, napad je na Rusiju

Sergej Lavrov

Ruske Oružane snage neće bez odgovora ostaviti nijednu opasnost u koju dođu ruski građani, kazao je danas ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

24. april 2014, 12:00

 Prema pisanju ruske novinske agencije Ria-Novosti, Lavrov je kazao da ruske Oružane snage moraju biti spremne na svaku opasnost po Rusiju koja bi mogla da se dogodi.

"Ukoliko budemo žrtve napada, bez sumnje ćemo odgovoriti, kao što je bio slučaj u Južnoj Osetiji. Ukoliko dođe do napada na legitimne interese ruskih državljana, Moskva neće imati izbora osim da u okviru međunarodnog prava odgovori na to. Napad na ruske državljane napad je na državu Rusiju", poručio je Lavrov.

Lavrov je podrctao da dodatne vojne jedinice koje su poslane na granicu s Ukrajinom nikada nisu narušile granice te zemlje, te dodao da i Ukrajina okuplja vojnike na svojoj granici.

U okviru sporazuma iz Ženeve, Sjedinjene Američke Države bi trebale da se odgovornije ponašaju kada je riječ o Ukrajini, istakao je Lavrov.

"Amerikanci uvijek pokušavaju praviti nove zahtjeve koji su u suprotnosti s postojećim sporazumima", kazao je Lavrov, osvrćući se na Ženevski sporazum.

On je dodao da nacionalno pomirenje u Ukrajini neće biti teško osigurati ukoliko se bude vodilo računa o njemu, a ne na to ko će voditi zemlju.