<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Genijalno: Kako je antilopa pobegla čoporu gladnih hijena

Ženke velike kudu antilope žive u malim krdima, dok mužjaci žive usamljeno i izbjegavaju prostrane čistine bez drveća i žbunja. Brzina i izdržljivost im nisu jača strana, već se od grabljivaca spasavaju skrivanjem i lukavstvom. Da zaista umiju da budu lukavi, potvrđuje i ova kamerom zabilježena priča o kudu antolopi, koja je čoporu gladnih hijena pobjegla tako što se sakrila u krdo zebri.

24. april 2014, 12:00

Došavši na pojilo, mužjak velike kudu antilope suočio se sa čoporom hijena, koje  tu danima dežuraju, sakrivene u plitkim jamama u zemlji koje su valjajući se napravili slonovi, i čekaju da zgrabe neoprezan plen. 


Suočen sa 14 grabljivica, pobjegao je  u jezero, dok je hijene očgledno mrzilo da se kvase. S brojčanom prednošću na svojoj strani, zakjučile su da će plijen kad-tad morati da izađe napolje, a sa mišićim ukočenim od hladne vode  teško će moći da umakne nejopasnijim predatorima savane.  


Dok se on smrzavao, one su se odmarale. 

Nekoliko malodušnih pokušaja da izađe iz jezera i pobjegne brzo je osujećeno.

Kad se već činilo da je stvar beznadežna, na vidiku se ukazao spas: krdo zebri koje su se približavale gazeći kroz vodu. Pojurio je ka njima. 

Sakrivši se u sredinu krda i nisko držeći glavu, nestao je sa radara svojim progoniteljima, i uspio da se izvuče iz situacije koja je dugo djelovala beznadežno.

Hijenama je ostalo samo da tužno gledaju za njim, i da nastave da stražare, očekujuči nov plijen.