Britanski rok kontra-koncept

Za razliku od Bitlsa, koji su te 1964. godine već bili na sigurnom putu da postanu svjetski pop-fenomen, menadžer Stonsa, Endru Oldham (prije toga portparol Bitsla) je svjesno i smisleno britanskom tržištu želio da ponudi kontratežu. Koncept „loših momaka“ naspram fine i slatkorječive pop-četvorke, ubrzo se pokazao kao pun pogodak, iako u prvim nastupima i gostovanjima na televiziji nije bilo ničeg što je nagovještavalo imidž nestašnih rokera.

I poslovna strategija menadžmenta benda bila je drugačija u odnosu konkurenciju, koja to, po svemu sudeći, nije ni bila. Jer Stonse su, za razliku od Bitlsa, ciljano gurali na američko tržište. Doduše, vrata ka publici sa one strane Atlantika, britanskim izvođačima je otvorio upravo britanski pop-kvartet iz Liverpula. Zbog toga su pjesme za američku verziju prvog albuma Roling Stonsa pažljivije birane. Prvi utisak je bio od presudnog značaja, zbog čega je menadžment odlučio da se albumu prvencu nađe devet obrada američkih ritam i bluz hitova. Drugim riječima, u SAD su Stonsi imali samo tri svoje kompozicije. 

Prvi koraci

Kantautorski dvojac Džeger-Ričards je na samom početku ulagao dosta napora u potrazi za sigurnim receptom za hitove. Vremenom su shvatili da je jednostavna kombinacija gitarskih rifova pravo rješenje. Ta genijalna jednostavnost bila je uočljiva već u art-pop kompoziciji „Tell Me“. Prvi album Roling Stonsa snimljen je prije pedeset godina na dvokanalnoj magnetofonskoj traci. Zvuči krajnje nevjerovatno, ako se ima u vidu da se pjesme danas snimaju uz pomoć softvera sa preko sto kanala. Uz sve to, originalni snimak albuma „The Rolling Stones“ osvanuo je u Evropi u mono verziji. Snimanje je trajalo desetak dana, a pjesme su odsvirane i zabilježene u londonskom studiju Regent Sound, u sobi u kojoj su zidovi (zvučne izolacije radi) bili izlepljeni kartonima (korišćenim za pakovanje jaja). Nakon Stonsa, tu su svoje pjesme snimali i The Who, The Kinks, The Yardbirds i mnogi drugi. 

Osnova za međunarodnu karijeru

Prvi album, snimljen pre pola veka, Stonsima je osigurao put ka uspješnoj karijeri. Neposredno nakon objavljivanja u Engleskoj, prvi studijski album našao se na prvom mjestu liste najprodavanijih muzičkih izdanja. U samom vrhu ostao je gotovo godinu dana. U Njemačkoj je dogurao do drugom mesta, a u SAD do jedanaestog. 

Tako je stvorena osnova za međunarodnu karijeru, koja i traje dan-danas. Nakon više stotina miliona prodatih izdanja, Stonsi su ne samo najuspješniji rokeri svih vremena, već i jedan od najboljih bendova uopšte. 

Autori: Andreas Cimer / Jakov Leon Odgovorni urednik: Ivan Đerković