<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH izabrana za članicu Komisije za status žena UN-a

MVPBiH

Bosna i Hercegovina je na sjednici Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda (ECOSOC), koja je održana u srijedu u New Yorku, izabrana za članicu Komisije za status žena UN-a (CSW) za period 2015-2018. godina.

24. april 2014, 12:00

 Komisija za status žena je funkcionalna komisija ECOSOC-a i predstavlja tijelo zaduženo za kreiranje politike u pogledu ravnopravnosti spolova i unapređenja uloge žena. 

Temeljni zadatak Komisije je praćenje progresa postignutog u toj oblasti, identificiranje novih izazova i utvrđivanje standarda za implementaciju konkretnih mjera za unapređenje položaja žena širom svijeta na političkom, ekonomskom, socijalnom i obrazovnom planu.

Nakon što je na izborima u novembru prošle godine Bosna i Hercegovina postala članicom krovnog UN entiteta za jednakopravnost spolova, poznatog pod nazivom "UN - Women" za period 2014-2016. godina, naša zemlja i njena Stalna misija pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nastavljaju trend zapaženog djelovanja u sjedištu UN-a u oblasti zaštite ljudskih prava, po kome je već odavno postala prepoznatljiva. 

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN-u prepoznatljiva je i po ženskom diplomatskom osoblju (80 posto) na čelu sa stalnom predstavnicom BiH, ambasadoricom Mirsadom Čolaković, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.