<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Soda bikarbona: Vaš saveznik za dobar izgled

Rijetki su oni koji sodu bikarbonu nemaju u svom domu – ona se može koristiti u raznovrsne svrhe, a najbolje od svega je to što je tako jeftina. Ali, da li ste znali da vam ona može pomoći i da izgledate bolje? Evo i kako.

31. juli 2014, 12:00

- Dezodorans: Pomiješajte sodu bikarbonu sa malo vode kako biste dobili vlažnu pastu. Nanesite je ispod pazuha kao dezodorans – djeluje jednako kao i dezodorans, samo što ima neutralan miris – sprečava nastanak neprijatnih mirisa i nastajanje fleka od znoja na odjeći.

- Šampon za dubinsko pranje kose: Kosu je, s vremena na vrijeme, potrebno oprati šamponom za dubinsko pranje kako bi eliminisali naslage proizvoda za stajling. Dodajte malu količinu sode bikarbone vašem šamponu i koristite kao i obično – dobićete odličan šampon za dubinsko pranje kose.

- Izbjeljivanje zuba: Pomiješajte kašiku sode bikarbone sa pet kapi hidrogen peroksida. Izmiješajte i dodajte onoliko vode koliko je potrebno da se stvori pasta. Pastu ravnomjerno nanesite na zube koristeći četkicu i ostavite da odstoji pet minuta. Nakon toga zube operite pastom za zube i temeljno isperite vodom. Za najbolje rezultate, postupak ponavljajte jednom sedmično. Ukoliko niste zadovoljni rezultatima, smjesu “držite” na zubima deset minuta, ali ne duže od toga, jer bi zubi mogli biti neravnomjerno izbijeljeni.

- Piling: Soda bikarbona je i fantastičan, prirodni, piling. Pomiješajte je sa malo vode te je nanesite na lice kao što nanosite i fabrički proizvedeni piling. Na taj način ćete trenutno i efikasno ukloniti mrtve ćelije kože i druge nečistoće. Piling primjenjujte dva puta sedmično. Nakon tretmana nanesite hidratantnu kremu.

- Kupka za detoksikaciju: Ukoliko želite da napravite fantastičnu kupku za detoksikaciju, koristite sodu bikarbonu. Pomiješajte je sa jednakim količinama morske soli i par kapi omiljenog esencijalnog ulja (lavanda i jasmin imaju veoma umirujuće dejstvo). Tretman ponavljajte dva puta sedmično. Nakon ispiranja, ne zaboravite nanijeti mlijeko za tijelo.

- Suhi šampon: Ukoliko ste ostali bez suhog šampona, soda bikarbona vam može biti od velike pomoći! Nanesite je na kosu isto kao i suhi šampon (imajte na umu da količina zavisi od toga koliko je kosa masna).

Izvor: minimagazin.info