<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Proljetni detoks čajevi za čišćenje

Duh i tijelo ojačaj uz biljni gel i proljetni detox čaj...

24. april 2014, 12:00

Stiglo nam je proljeće, a brzo i prebrzo će nam doći i ljeto. Trenutno smo umorni, bezvoljni, depresivni, iscrpljeni od zime i nedostatka sunčanih dana. Od teže zimske hrane, manje hodanja i bicikliranja nakupio nam se i koji kilogram viška, a prisutne su i glavobolje, nesanica i nervoza. E, pa vrijeme je da krenemo s detoksikacijom organizma i skidanja viška kilograma

Kao prvo, važno je pripremiti si i svaki dan piti čajnu mješavinu ljekovitog bilja koje će pridonijeti boljem radu tvoje jetre. Ujedno ćemo pojačati rad bubrega te eliminaciju toksina i viška vode iz organizma. U organizam ćeš unijeti i nešto vitamina i minerala, antioksidansa, protuupalnih ljekovitih tvari te će se cijeli organizam buditi iz bezvoljnosti. Ojačat ćemo i duh i tijelo.

Proljetni detox čaj 'Mršavko'

Sastojci:

Bazga
Kopriva list ili korijen
Breza
Krkovina
Maslačak list
Komorač
Šipak
Hibiskus
Jabuka sušena
Borovnica pl.
Menta
Mirisna lazarkinja

Priprema: Na litru vode dodati 2 jušne žlice čaja, prokuhati 1 minutu i nakon 10 minuta stajanja u vodi procijediti. Svaki dan popiti, malo po malo, tu litru čaja. U čaj dodati i limunov sok. S obzirom na to da su neke navedene biljke slične po svom kemizmu, a time i po djelovanju, ne moraju se koristiti sve koje sam nabrojala.

Tct detox / stres


Sastojci:

Matičnjak
Gospina trava
Preslica ili pirika
Hmelj
Zlatnica 20 g

Priprema: Biljke u količini po 20 g ili u podjednakim količinama preliti sa 70 % alkoholom (pola teglice bilja, a do vrha teglice alkohol), držati na tamnom mjestu desetak dana uz svakodnevno miješanje. Procijediti, profiltrirati i piti otprilike 50-100 kapi svaki dan. Kapi popiti u čaju ili u pola čaše vode. Ove biljne kapi će te smiriti i pomoći će diurezi, tj. izlučivanju viška vode, a ujedno će ojačati tvoj organizam.

Proljetno razbuđivanje uz mirisno ulje

U svoj poslovni prostor ili u dom pokapaj po tepihu ili na papirnate maramice ili u aroma lampicu eterična ulja. Odgovarajuća ulja za proljetno razbuđivanje su 5 kapi melise, tj. matičnjaka, 3 kapi bergamota, 2 kapi lavande i možda 1-2 kapi geranija. Njihova snaga i miris će ti dati snagu, podignuti duh, uravnotežiti, odnosno smanjiti stres i nervozu, a ujedno ćeš uživati i u finom, osvježavajućem proljetnom mirisu.

Hodaj, šeći po prirodi i na suncu jer će sunce potaknuti stvaranje endorfina, hormona sreće. I prehrana s više voća, povrća, laganih ugljikohidrata te ona bogata kalcijem pomažu u prijenosu triptofana i njegovu pretvaranju u melatonin, a oni nas opuštaju i navečer olakšavaju san. Ne zaboravi da su i kvalitetan san i kvalitetan odmor tijekom noći važni za smirivanje stresa i za jačanje organizma, tj. za cjelokupno zdravlje.

I za kraj, važno je da svoju kožu izmasiraš i namažeš kvalitetnim ljekovitim biljkama koje će kao rubefacijensi potaknuti cirkulaciju i zagrijati tvoju kožu i potkožno tkivo. Time se pojačava i potiče metabolizam stanica, a ujedno se potiče izlučivanje viška vode, bjelančevina i toksina u međustaničnom prostoru. To znači da tjeramo i smanjujemo celulit i potkožno salo. Evo i odličnog gela za taj problem:

Hot gel 'Mršavko'

U gelu su biljke koje će te redovitom masažom grijati, a ujedno će redovitim pijenjem čaja i biljnih kapi topiti salo i celulit. Naravno, nema čarobnog štapića pa ako i dalje planiraš jesti prepune tanjure masne i teške hrane, nećeš postići ništa.

Uz lakše i zdravije proljetne namirnice, uz mediteransku prehranu, šetnju od pola sata svaki dan ili barem svaki drugi dan te uz ovaj odličan gel, do ljeta ćeš izgledati ljepše i zdravije. Dakle, ove biljke rade za nas: bršljan, ružmarin, grejp, čempres, lavanda, bor, eukaliptus, kamfor. Naravno, sve ove pripravke osobno pripremam za svoje pacijente-klijente i ovisno o željama, jačini celulita i višku kilograma, pojačat ću po potrebi i čaj i tinkturu i gel.

Proljeće je, a u nama nemir... Pa krenimo, pokrenimo se, pretvorimo nemir u akciju, budite mi zdraviji, ljepši, zgodniji i sretniji!

Tekst je preuzet sa portala Zdrava krava